Reyhanlı'da yaşanan patlama sonrasında sol-sosyalist, Kemalist ve ülkücü grupların provokatif saldırılarından korunmak isteyen birçok Suriyeli tersine göçe başladı.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 50 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından, tepkilerin odağı haline gelen Suriyeliler, ülkelerine dönmek için sınır kapısına akın etti. Reyhanlı'daki çifte patlamanın ardından ilçe sakinlerinin tepkilerine maruz kalan bazı Suriyeliler, bugün aileleriyle birlikte ülkelerine dönmek için Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi. Yaklaşık 250 Suriyelinin sınırdan geçmek için beklediği, bu sayının gün içerisinde artabileceği bildirildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD), Türkiye'ye Suriye'den gelenler için kurulan 14 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 3 adet konteyner kentte bugün itibariyle 193 bin 767 Suriye vatandaşının kaldığını açıkladı.
AFAD ayrıca bugüne kadar Türkiye'ye 303 bin 395 Suriye vatandaşının giriş yaptığı ve 109 bin 628 Suriyelinin ülkesine geri döndüğü belirtildi.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; Hatay'da 15 bin 72, Gaziantep'te 31 bin 450, Kilis'te 13 bin 455, Şanlıurfa'da 90 bin 690, Kahramanmaraş'ta 15 bin 477, Osmaniye'de 7 bin 806, Adıyaman'da 10 bin 248 ve Adana'da 9 bin 205 kişi kalıyor. Ayrıca hastanedekilerle birlikte barınma merkezlerinde toplam 193 bin 767 Suriye vatandaşının bulunduğu bildirildi.
MÜLTECİLER: BU SALDIRI BİR PROVOKASYON
Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye gelenlerden biri olan Mahmut Hüsnü (40), Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırının provokasyon olduğunu ve Türkiye için çok üzüldüklerini söyledi.
Esnaflık yaptığı İdlib'de 6 ay önce oğlu Hamid yaralanınca 8 çocuğu ve eşiyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelmeye karar verdiğini belirten Hüsnü, Bahçelievler Mahallesi'nde kiraladığı müstakil bir evde yaşadığını belirtti.
Mahmut Hüsnü, Reyhanlı'da iki otomobile yerleştirilerek patlatılan bombalar sonucu 50'den fazla kişinin öldüğü, 100'den fazla insanın da yaralandığı olaydan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Saldırının Türkiye'ye yapılan ancak aslında Suriyelileri buradan gitmeye zorlayan bir yanı olduğunu kaydeden Hüsnü, patlamaların ardından Suriye plakalı araçların tahrip edilmesinin, söylediklerinde haksız olmadığını ortaya çıkardığını ifade etti. Mahmut Hüsnü, "Böyle giderse ben de kiralık evimi bırakıp bir çadır kente yerleşmek zorunda kalacağım. Çünkü hayata tutunabilmem için bunu yapmak zorundayım." dedi.
Günlük işlerde çalışarak evine ekmek götürdüğünü kaydeden Mahmut Hüsnü, Türkiye'nin dışındaki ve içindeki kişilerin bu provokasyonu yaptığı düşündüğünü söyledi. Hüsnü, kendisi ve ailesinin artık dışarıya çıkmaya korktuğunu dile getirdi.
Patlamanın ardından bazı Baas yanlısı ulusalcı-faşist grupların tertiplediği provokatif tepki ve saldırılar sonucunda Suriyeliler Reyhanlı'da sokağa çıkamıyordu.