Muhammed Yorgancıoğlu'nun yazısı:
İran-Hamas ilişkileri birçok kesim tarafından farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Kimileri Hamas'ın İran'dan aldığı desteği, İran ideolojisine yakınlaşma olarak görürken, Hamas ise bu ilişkiyi stratejik maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirmektedir.
Hamas-İran ilişkilerini derinlemesine anlamak için, İran ideolojisini ve İran'ın Filistin davasına olan desteğini incelemek gerekir. 1979'daki İran İslam Devrimi sonrasında, İran siyasetinin üzerine kurulduğu ideolojik temel ve direniş ekseni söylemi, bu ülkenin bölgedeki stratejik hedeflerine ulaşma çabalarının önemli bir parçasını oluşturmuştur.
İran’ın ''Şii Hilali Projesi'' ve ''Direniş Ekseni'' söylemi
Ortadoğu, uzun zamandır Küresel Emperyalizmin bölgesel çıkarlarının ve jeopolitik rekabetin sahnesi olmuştur. Bu rekabetin merkezinde bir tarafta enerji, petrol, doğalgaz gibi yeraltı kaynaklarının paylaşımı yer alırken diğer tarafta bölge ülkeleri arasında nüfuz hakimiyeti mücadelesi yer almaktadır. Özellikle İran’ın, “Şii Hilali” olarak adlandırılan bölgesel nüfuz stratejisi, İran'ın ideolojik ve askeri nüfuzunu artırmak amacıyla geliştirdiği bir proje olup, Şii toplulukların yaşadığı bölgeleri birleştirerek siyasi, dini ve ideolojik bir hakimiyet alanı oluşturmayı hedeflemektedir.