İranın Nükleer Görüşmelerinde Sonuç Yok

Kazakistan'ın başkenti Almatı'da İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılan uluslararası görüşmeler sonuç alınamadan sona erdi.

Kazakistan'ın başkenti Almatı'da İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılan uluslararası görüşmeler sonuç alınamadan sona erdi.

Avrupa Birliği'nin üst düzey bir yetkilisi ile İran heyetinin başkanı ortaya konulan önerilerin karşı taraf tarafından algılanmadığı ya da kabul görmediğine işaret eden açıklamalar yaptı.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, görüşmelerde gelinen aşamayı anlamak ve değerlendirmek için başkentlerde değerlendirme yapacaklarını söyledi.

İran temsilcisi Said Celili "Eylem planımızı sunduk, karşı taraf hazır değildi, konuyu ele almak için zaman istediler" dedi.

AB temsilcisi Ashton, iki tarafın içerik açısından birbirinden çok uzak birer pozisyonda olduğunu" söyledi.

Ashton kendileri açısından asıl sorunun İran'dan içeriğe ilişkin bir yanıt alamamak olduğunu, İran'ı bir anlamda görüşmelere katılır gibi yapıp tam olarak kendisini vermediğini söyledi. Avrupa Birliği temsilcisi, böyle bir katılım olması halinde gerçek ilerleme olabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı kararlar İran'a karşı ağır ambargolar uygulanmasına yol açıyor.

İran'da yaptırımların etkisi zaman zaman tartışma konusu oluyor.

Almatı'daki görüşmelere P5+1 olarak anılan grubun karşında İran katıldı: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya nükleer programın durdurulmasını, yaptırımların kaldırılmasını öneriyor.

Almatı'daki görüşmeler daha önce yapılan turların bir devamı niteliğinde.

İran devrim yılları öncesinden itibaren nükleer program yürütmeye çalışıyor.

Batı başkentlerinde İran'ın nükleer silah üretebileceği kaygıları dile getirilirken İran programın barışçıl, enerji üretmeye yönelik olduğunu söylüyor.

BBC

İran Haberleri

İran, PKK/YPG üzerinden Suriye’de kaos peşinde
İran'da estetik operasyonlarda yaş sınırı 14'e kadar düşürüldü
İran’da doğal gaz sıkıntısı nedeniyle 12 petrokimya firmasının gazı kesildi
Hamaney'in başdanışmanından Türkiye’ye tehdit
İran'ın Suriye'deki kaos planı ne?