İran’ın BM Adayına Yasak Girişimi

ABD Senatosu, Tahran'ın BM Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Hamid Ebu Talib'in ülkeye girişinin yasaklanmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü Ted Cruz tarafından sunulan ve onaylanan tasarının hayata geçmesi için Temsilciler Meclisi'nde de onaylanması ve ardından ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor.

Obama yönetimi, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçiliği’ne gösterdiği adaydan rahatsız olduğunu ve endişelerini Tahran hükümetine bildirdiğini açıklamıştı.

Washington, Ebu Talib’in, İran’da 1979-81 yılları arasında ABD’nin İran Büyükelçiliği'ndeki çalışanların rehin alındığı ve 444 gün süren krizde rol oynayan isimlerden biri olduğuna dair iddialar nedeniyle rahatsız.

35 yıl önceki olayda rehin tutulanlardan bazıları, İran’ın girişimine tepki gösterdi ve ABD yönetiminden Ebu Talib’e diplomatik vize vermemesini talep etti.

Olayda rehin tutulanlardan Barry Rosen, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “ABD yönetimi İran’ın bu kararını kınamazsa ve tepki göstermezse 444 gün boyunca yaşadıklarımız ve çektiğimiz sıkıntılar bir hiç için olacak. Ebu Talib, ABD topraklarına ayak basmamalı” ifadelerini kullandı.

Ebu Talib’in rehine krizinde rolü olduğu iddia edilse de tam olarak hangi boyutlarda olduğu bilinmiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Marie Harf,  geçen hafta yaptığı açıklamada “Kişisel vize başvurularıyla ilgili tartışmaya girmiyoruz. Bir kişi vize başvurusu yaparsa bu normal prosedürler kapsamında değerlendirilir” dedi.

Ebu Talib iddiaları reddetti

Ebu Talib ise söz konusu iddiaları reddederek, rehine krizi patlak verdiğinde Tahran’da olmadığını, dolayısıyla krizde rolü olmasının mümkün olmadığını savundu.

İranlı diplomat, “Kriz başladıktan sonra ilerleyen günlerde bazı rehinelerin serbest bırakıldığının açıklandığı basın toplantısında çevirmen olarak görev yaptım” açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ise Ebu Talib’in ılımlı ve reformcu bir isim olduğunu ve ABD ile İran arasında son dönemdeki müzakerelerin sağlıklı yürümesi için kilit öneme sahip olduğunu belirtti.

İran İslam Devrimi’nin gerçekleşmesinden kısa süre sonra Tahran’daki ABD Büyükelçiliği 4 Kasım 1979'da İranlı öğrenciler tarafından işgal edilmiş, içerideki 66 Amerikalı rehin alınmıştı.
444 gün süren kriz ABD - İran ilişkilerinde önemli izler bıraktı.

(Al Jazeera ve AA)

İran Haberleri

İran’dan döktüğü kanın parasını yeni Suriye hükümetinden isteme arsızlığı!
İran'ın Şam acısı dinmiyor: Manşet manşet Erdoğan ve Fidan’ı hedef aldılar
İran yalancılığın da tarihini yazıyor!
İrancıları üzecek haber: İran HTŞ ile ilişki arayışında
İran televizyonu bir gecede ağız değiştirdi