Meclisin kararı, İngiltere'nin Şran'ın nükleer programı nedeniyle bu ülkenin bankalarında yaptırım uygulama karaı almasına bir misilleme niteliğinde.
Kararda, İngiltere'nin yaptırımlar listesine İran Merkez Bankasını ekleme girişimi ile bu ülkenin ''düşmanca'' siyasetlerinin etkili olduğu belirtiliyor.
İran radyosu oylama sırasında bazı milletvekillerinin 'Kahrolsun İngiltere' sloganları attığını bildirdi.
İngiltere ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesine düşürmeyi öngören tasarıyı görüşen mecliste yapılan oylamada hazır bulunan 206 milletvekilinden 12'si oylamaya katılmadı.
290 sandalyeli İran Meclisinde 179 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı.
Sadece 4 milletvekilinin tasarıya ''hayır'' dediği oylamada 11 milletvekili de çekimser kaldı.
Hükümetin de karşı çıktığı, İngiltere ile ilişkilerin tamamen kesilmesi önerisi ise kabul edilmedi.
Bunun için yapılan oylamada 64 milletvekili ilişkilerin tamamen kesilmesine karşı çıkarken, 49 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı.
Kabul edilen tasarıya göre, İngiltere ile ekonomik ve ticari ilişkiler de en az seviyeye düşürülecek.
Tasarının ayrıntılarının ele alınmasından sonra İngiltere'nin Tahran Büyükelçisinin sınır dışı edilip edilmeyeceği kesinlik kazanacak.
Meclis, Londra yönetimiyle diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme önerisini 23 Kasım'da gündeme almıştı.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İran'ın ilişkilerin seviyesini düşürmesinin 'üzüntü verici' bir durum olacağı belirtildi.
İngiltere Maliye Bakanı geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, nükleer programa mali kaynak sağladıkları gerekçesiyle İran bankalarıyla tüm bağların kesileceğini bildirmişti.
BBC