İran'dan BM'ye 'saldırı' mektubu

İran, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta İsrail'e saldırının BM Şartı'nın 51. maddesine dayanarak meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirildiğini kaydetti.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gönderdiği resmi mektupta, İsrail’e yönelik düzenlenen füze saldırısının gerekçelerini açıkladı. Mektupta, saldırının BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca İran’ın meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirildiği ifade edildi. İravani, İsrail’in İran’ın toprak bütünlüğüne yönelik ihlallerine karşı bu adımın atıldığını vurguladı.

Mektupta, İsrail’in ihlalleri arasında İran’ın resmi misafiri olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye yönelik suikast girişimi, Lübnan’daki İran büyükelçisinin yaralanması ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran’ın üst düzey askeri danışmanlarına yönelik suikast planlarının bulunduğu belirtildi. Bu eylemlerin İran’ın egemenliğini tehdit ettiği ve askeri karşılık verilmesini zorunlu kıldığı açıklandı.

ASKERİ HEDEFLERE YÖNELİK SALDIRI

İravani, İsrail’e yönelik saldırının, sivil hedefler yerine sadece askeri ve güvenlik tesislerine yönelik olduğunu vurguladı. İsrail’in aksine, İran’ın uluslararası insancıl hukuka ve etik ilkelere uygun davrandığının altı çizildi. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in ihlallerine karşı sessiz kalmasının, bu rejimin kırmızı çizgileri ihlal etmesine imkan tanıdığı ifade edildi. Bu bağlamda, İran’ın meşru müdafaa hakkını kullanmaktan başka bir seçenek bırakılmadığı belirtildi.

"HIZLI VE KARARLI BİR YANIT" UYARISI

İran, İsrail’e karşı yeni bir saldırı yapılması halinde, çok daha güçlü bir karşılık vereceğini vurguladı. Mektupta, İran’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruma hakkının olduğunu belirten İravani, İran’ın tehlike anında hızlı ve kararlı bir yanıt vereceği konusunda İsrail’i uyardı.

İlaveten, BMGK’ye acilen harekete geçerek İsrail’in Lübnan, Gazze ve Suriye’de işlediği savaş suçlarına dur demesi çağrısı yapıldı. Bu şekilde kapsamlı bir bölgesel savaşın önlenebileceği ifade edildi.

İran Haberleri

İran, işgalci İsrail’e balistik füzeler fırlattı
İran Rusya'ya 'birkaç yüz' balistik füze teslim etti
İran: Heniyye suikastıyla ilişkili henüz kimse gözaltına alınmadı
İran ilk kez bilgi verdi: Kısa menzilli füzeyle vuruldu
İran İstihbarat Bakanı suikasttan iki gün önce “MOSSAD ağını çökerttik” demişti...