İranda Özel Üniversiteye Devlet Müdahalesi

Ayetullah Hamaney, ülkenin en büyük özel üniversitesi olan Tahran'daki Azad Üniversitesi'ni dini açıdan "gayrimeşru" ilan etti.

 

Ayetullah Hamaney'in kararının ardından bir buçuk milyon öğrencisi olan üniversite, hükümetin idaresi altına girecek.

1982'de kurulan Azad Üniversitesi, devlet başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın en büyük rakibi Ali Ekber Rafsancani taraftarlarının merkezi olarak bilinmekteydi.

Ayetullah Hamaney'in Azad Üniversitesi'nin dine uygun olmadığı yönündeki açıklaması, Ahmedinejad'a muhalif kesimlerin elini zayıflatacak bir hamle olarak yorumlandı.

Tartışmalı ekonomik model

Ayetullah Hamaney'nin pazartesi günü yayınladığı kararnamede, Azad Üniversitesi'nin bağımsız bir kurum olarak yaşamasını sağlayan, bağışlara dayalı finans yapısı dini açıdan uygunsuz olarak değerlendirildi.

"Vakıf" adı verilen ekonomik yapı, 2009 seçimleri sonrasında uygulamaya konmuş ve üniversite yönetimi tarafından merkezi hükümetten bağımsızlığı güçlendirme amacıyla tercih edilmişti.

Bir buçuk milyona yakın öğrencisi ve ülke çapında 350 şubesi bulunan Azad Üniversitesi, cumhurbaşkanı adayı muhalif Hüseyin Musavi'nin seçim kampanyasında da aktif rol oynamıştı.

Üniversitenin toplam malvarlığının 250 milyar dolar civarında olduğu ve Hamaney'in kararnamesiyle, bu ekonomik kaynağın muhalif grupların elinden alınmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Esasen özel bir kurum olan üniversiteye devlet müdahalesinin olması, hukuk dışı.

Karaname sonrası bir açıklamada bulunan Hamaney, üniversitenin ne özel ne de devlet kurumu olmayacağını söyledi.

Muhalifler tepkili

Azad Üniversitesi'nin maddi yapısının gayrimeşru ilanına Rafsancani taraftarlarının ne şekilde tepki vereceğini kestirmek güç değil.

Geçtiğimiz ay bu konuda bir açıklama yapan Rafsancani "bağış sisteminin gayrimeşru ilan edilmesine Allah izin vermeyecektir. Eğer birisi bir gün böyle bir karar alırsa, Allah ondan üstün gelecek ve kararın geri alınmasını sağlayacaktır" demişti.

Ayrıca Rafsancani, kendisinin ve 1979 İran Devrimi lideri Ayetullah Hamaney'in torunu Hasan Hamaney'in de aralarında bulunduğu dört hukuçunun, bağış sistemini onayladığını hatırlatmıştı.

Kararnameyi açıklayan Ayetullah Hameney ile Rafsancani'nin arasındaki gerilim, 2009 seçimleri öncesinde iyice yükselmiş ve Hamaney'in Ahmedinejad'ı destekleyeceğini açıklamsıyla zirve yapmıştı.

BBC

İran Haberleri

İran'da aktivist Sanjari rejimi protesto için intihar etti
İşgal rejimi, İran'daki askeri hedefleri vurduğunu duyurdu
İşgalci İsrail'in saldırılarında 2 İran askeri öldü
İşgalci İsrail İran'da askeri hedeflere saldırdı
"İsrail İran'ın nükleer tesislerine saldırmayacak"