İran-Suudi Arabistan Rekabetinin Bölgesel Yansımaları

SETAV’dan 7 araştırmacı “İran-Suudi Arabistan Rekabetinin Bölgesel Yansımaları” başlıklı 32 sayfalık bir rapor hazırladılar.

HAKSÖZ-HABER

SETAV’dan 7 araştırmacı “İran-Suudi Arabistan Rekabetinin Bölgesel Yansımaları” başlıklı 32 sayfalık bir rapor hazırladılar.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki rekabet siyaseti ve yansımalarının Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, Körfez bölgesi, Afganistan ve Pakistan bağlamlarında karşılaştırılarak analiz edildiği raporu şu isimler hazırlamış:

Kemal İnat, Veysel Kurt, Abdullah Yeğin, Recep Tayyip Gürler, Ömer Behram Özdemir, Ayşe Selcan Özdemirci, İsmail Akdoğan

Raporun giriş kısmında konuya dair özetle şunlar söylenmiş:

“Ortadoğu’nun iki önemli bölgesel gücü olan İran ve Suudi Arabistan arasındaki güç mücadelesi çok uzun bir geçmişe sahip olsa da Arap Devrimleri ile başlayan sürecin iki ülke arasındaki bu mücadeleyi iyice derinleştirdiği ve bütün Ortadoğu bölgesi açısından çok ciddi sorunlar doğuracak boyutlar taşıdığı görülmektedir. Neredeyse bütün Ortadoğu ülkelerinin Tahran ile Riyad arasındaki güç savaşının cephesine dönüştüğü bir dönemde, bu çalışmada iki ülke arasındaki söz konusu mücadelenin farklı boyutları ve bölgesel yansımaları ele alınacaktır. Bu çerçevede, bugün İran ile Suudi Arabistan arasındaki rekabetin en kanlı sahnelerinin yaşandığı Suriye, Yemen ve Irak’ın yanında, Afganistan ve Pakistan üzerinde bu rekabetin hangi dinamikler üzerinden şekillendiği değerlendirilecektir. Benzer şekilde, sadece siyasi olarak değil, aynı zamanda coğrafi olarak da iki ülke arasında sıkışmış olan Bahreyn ve Körfez’deki diğer Arap devletleri üzerinden söz konusu güç mücadelesinin nasıl yürütüldüğü de analiz edilecektir.”

Söz konusu raporu aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilir veya indirebilirsiniz:

İRAN-SUUDİ ARABİSTAN REKABETİNİN BÖLGESEL YANSIMALARI

 

Yorum Analiz Haberleri

Camiler Ermeni, Rum ve Yahudilere de satılmış
Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?