İran İstihbarat Şefi Altıncı Kez Kandil'de

İran istihbarat şefi Kasım Süleymani, Kandil'e kamp kurdu. Son dokuz ayda PKK yönetimiyle 6 kez biraraya gelen Süleymani iki haftadır Irak'ta.

Çetiner Çetin / Yeni Şafak

Çözüm sürecinin en başından bu yana PKK'nin silahları bırakmasına karşı çıkan ve 1992-1999 arasında açık destek veren İran, BDP-İmralı ve Kandil arasındaki görüşme trafiğinin ardından sürecin rafa kaldırılması için Kandil'e bir kez daha aracı yolladığı öğrenildi. Suriye'de PKK'nın destekleyeceği Rojawa özerklik yapısına her türlü desteği vermeye hazır olduğunu mesajını ileten İran, Türkiye'nin Çözüm süreci ile KCK ve PKK kadrolarını tasvifeye etmeye çalışığı mesajını vererek sürecin rafa kaldırılamasını istedi. İran adına bu yıl başından bu yana 12 kez giden ve 6 kez görüşen İran'ın dış politikadaki işlerinin organizatörü ve aynı zamanda Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani, 12 günden buyana Irak Kürdistan Bölgesinin Süleymaniye kentinde kamp kurduğu ve hala görüşmelerini sürdürdüğü öğrenildi.

KÜRT MUHALEFETİNİ HAZIRLIYOR

Süleymani'nin PKK dışında eş zamanlı olarak bölgede süpriz şekilde seçimlerde ikinci parti konumuna gelen Goran hareket yetkilileri ile de görüşmeler yaptığı öğrenilirken, Noşirvan Mustafa ile yapılan ikili görüşmede, 'Parlamantodaki yemin töreninizden sonra mutlaka Türk askeri ve istihbarat birimlerinin bölgeden kaldırılması ile ilgili önerge verin. Bağdat bu önerinize arka çıkacak. Böylece bölgede Kürt Milliyetçiliği üzerinden tabanda destek göreceksiniz' dediği öğrenildi.

KANDİL'DE İRAN HAKİMİYETİ

Öte yandan İran İslam devriminin ardından kurulan ve rejimin en önemli gücü 'Pastaran' Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpour da, 3 yıldan bu yana Kandil'deki kritik bölgelerin kontrolünün kendilerinde olduğunu açıkladı. Pakpour, bazı yerlerde caddeler kurduklarını ve buraların Pasdar Ordusu tarafından korunduğuna dikkat çekerek, 'Teröristlerin bir kısmı Kürdistan Bölgesi topraklarındaydı. 3000 metre yüksekliğindeki Hacî İbrahim, Şehan, Zeynal, Kitral, Paneser, Kandil ve Serûçawe gibi zor geçitli tepelerde 500 km.'lik yollar döşemeyi başarabildik. Şu an buralarda kontrol noktalarımız mevcut ve bölge kontrolümüz altında' dedi.

Türk üslerini hedef gösterdi

PKK yöneticileri ile görüşmelerini sürdüren Kasım Süleymani'nin PKK'nın Irak'taki siyasi uzantısı PÇDK'nın son bölge seçimlerindeki başarısızlığı üzerine de bir değerlendirme yaparak, '2008'de Türkiye Güneş operasyonu adı altında bir kış harekatına girişti. Ancak 7 gün ve sizin gösterdiğiniz savunma sayesinde hemen çekildiler. Türk üsleri sizin için her zaman sorun olacak. Türkiye'nin çıkardığı Irak tezkeresi de gösteriyor ki, Türkiye buradaki gücünü çekmeyecek, belki ileride petrol boru hatlarının güvenliği için takviyelerde yapılabilir. Bu üsler sizin için sorun olmaya devam edecek' dediği öğrenildi.

ROJAWA'YA TEMSİLCİLİK

Süleymani'nin pazarlıkları sonucunda, İran Kürt açılımının devamında Suriye'nin Kuzeyindeki Kürtlerin yoğun yaşadığı Rojava bölgesinin önemli yerleşim birimi Kamışlı'da bir temsilcilik açmayı planladığı öğrenildi. Temmuzda Kamışlı'ya giden Süleymani, Irak Kürdistan bölgesine ilk diplomatik temsilciliği açan ülkenin kendileri olduğunu aynı şekilde Rojawa'ya da diplomatik temsilcilik açacaklarını iletti; Şam'dan gelecek izinlerden sonra 2014'ün ilk yarısında temsilcilik açılacağını mesajını verdi.

Urmiye'ye Kürt Vali atadı

İran'daki Kürt açılımının arkasındaki isim olan Süleymani, marttan bu yana sürdürdüğü pazarlıklar çerçevesinde Türkiye'nin sınır hattındaki Urmiye'ye Kürt vali atanmasını sağladı. Süleymani'nin reformist Ruhani yönetimini ikna ettiği ve Kürt vali atanmasını sağladığı öğrenildi. 1979'daki İslam devriminden bu yana bölgede sadece Şii yöneticiler vali olarak atanabiliyordu. Süleymani'nin devreye girmesiyle bir ilk gerçekleşti.

 

İran Haberleri

İran, PKK/YPG üzerinden Suriye’de kaos peşinde
İran'da estetik operasyonlarda yaş sınırı 14'e kadar düşürüldü
İran’da doğal gaz sıkıntısı nedeniyle 12 petrokimya firmasının gazı kesildi
Hamaney'in başdanışmanından Türkiye’ye tehdit
İran'ın Suriye'deki kaos planı ne?