İran ile Batı’nın Nükleer Müzakereleri Başlıyor

İran ile Birleşmiş Milletler'in daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan "5+1" grubu, nükleer müzakereler için yeniden bir araya geliyor.

İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak "5+1" grubu ile İran yarın Kazakistan'ın Almatı kentinde nükleer konuları ikinci kez masaya yatıracak.

Taraflar, 26-27 Şubat'ta Almatı'da yapılan müzakereleri "ileri dönük ve olumlu" olarak değerlendirmiş ancak tam uzlaşı için kayda değer bir gelişme sağlanamadığını açıklamıştı.

İran ve "5+1" grubunun, son 5 yılda yaptığı 8 müzakerede anlaşamadıkları konuların başında uranyum zenginleştirme, nükleer enerji elde etme hakkı ve yaptırımlar geliyor.

"Uranyum zenginleştirmeyi durdurun" yönündeki "5+1" ülkelerinin talebini "kırmızı çizgileri" olarak gören İran, bunun müzakere dahi edilemeyeceğini belirtiyor.

İran'ın, "Her ülke gibi bizim de nükleer enerji elde etme hakkımızı resmen tanıyın" yönündeki talebi de diğer ülkeler tarafından kabul edilmiyor. Taraflardan birinin "kırmızı çizgi" diğerinin ise "hak" olarak gördüğü konulardaki anlaşmazlıklardan dolayı BM, AB ve ABD birçok alanda İran'a yaptırım uyguluyor. Yaptırımları "Haksız ve yasa dışı" olarak niteleyen ve bunların kaldırılmasını isteyen Tahran yönetimi, uluslararası yasaların her ülkeye verdiği haklar doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini belirtiyor.

Tarafların mevcut tutum ve yaklaşımlarında ısrar etmeleri halinde yarın başlayacak müzakerelerden de bir sonuç alınamayacağı ifade ediliyor. Bu arada, İran ve "5+1" ülkelerinin 17-18 Mart'ta İstanbul'da uzmanlar düzeyinde ele aldıkları konulara ilişkin raporunun müzakerede ayrıca değerlendirileceği belirtildi. (AA)

İran Haberleri

İran'da aktivist Sanjari rejimi protesto için intihar etti
İşgal rejimi, İran'daki askeri hedefleri vurduğunu duyurdu
İşgalci İsrail'in saldırılarında 2 İran askeri öldü
İşgalci İsrail İran'da askeri hedeflere saldırdı
"İsrail İran'ın nükleer tesislerine saldırmayacak"