Kurulun yazılı açıklamasında, "Yüksek Seçim Kurulu, yasama ve yargı organı arasında yaşanan çekişmeden kaynaklanan büyük baskıyla karşı karşıya kalmıştır. Her biri, diğerinin aksine karar alarak kurulu kendi kararına uymaya zorlamaktadır" ifadelerine yer verildi.
Kurul üyeleri, seçim kurulunun herhangi bir anlaşmazlıkta taraf olmak istemediğini ve gördükleri ‘baskı’ nedeniyle istifa dilekçelerini kurula sunduklarını bildirdi.
Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Mustafa Serbest, "Yaklaşık 500 milletvekili adayı hakkında yakalama emri var. Ancak yargı kararı olmadığı için seçim kurulu, söz konusu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptali yönünde karar almadı. Yüksek Seçim Kurulu, anayasada da belirtildiği üzere ancak yargı kararı varsa adaylıklarını geri çevirebilir" şeklinde konuştu.
AFP haber ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, kurul üyeleri yargı ve siyasetin kurula 'müdahalesinden' dolayı rahatsız.
Irak'ta parlamentosunun daha önce aldığı karara göre, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu hakkında herhangi bir cezai hüküm olmayan bir adayın adaylığını iptal edemiyor.
İstifaların hayata geçmesi için parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu sekiz üye ve bir başkandan oluşuyor.
Irak'ta 30 Nisan'da yapılacak genel seçimde milletvekili adayı olan farklı bloklara üye üç milletvekili, bir bağımsız milletvekili ve Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye muhalif olarak bilinen eski Maliye Bakanı Rafi İsavi'nin adaylıkları ‘kötü geçmiş ve davranışlara sahip oldukları’ iddiasıyla iptal edilmişti.
İstifaların 30 Nisan'daki seçimlere bir etkisi olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Seçimde yarışacak tüm partiler seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini bildirmişlerdi.
Irak'ta seçimlere yaklaşık bir ay kalmışken şiddet daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı. Ülkede her gün onlarca kişi çoğunluğu bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybediyor. Ülkedeki güvenlik sorununun seçimlere gölge düşürmesinden endişe ediliyor.
Kaynak: Al Jazeera