Irak'ta Sünni mahkumlar topluca idam edildi

Irak'ta cezaevlerindeki çok sayıda Sünni mahkumun çeşitli suçlamalar altında topluca idam edildiği bildirildi.

Irak'ta İran destekli Şii yönetimin cezaevlerinde tutulan çok sayıda Sünni mahkumun topluca idam edildiği ifade edildi.

Iraklı hak gruplarından Afad'ın son açıklamasına göre, ülkede en az 50 Sünni mahkum, işkence altına itirafa zorlandıktan sonra idam edildi.

İdamların infaz kararı Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid tarafından imzalandı.

Ülkenin güneyindeki Nasiriye Merkez Cezaevi'nde gerçekleştirilen idamların, 2003 yılından bu yana gerçekleştirilen en geniş kapsamlı idam olduğuna vurgu yapıldı.

Nasiriye Cezaevi İdaresi'nin Eylül ayı boyunca 4 toplu infaz gerçekleştirdiği, bunların en büyüğünün 24 Eylül'de gerçekleştiğini ve 21 mahkumun idam edildiği kaydedildi. Cezaevi yönetimi tutukluların infazlarını pijamalarıyla, namaz kılmalarına müsaade etmeden, ailelerine vasiyet ve mektup yazmalarına izin vermeden, şafak vakti aniden gerçekleştirildi.

Afad ile telefonda görüşen Nasiriye cezaevindeki bir çalışana göre, idam edilen mahkumların naaşları bir gün sonra ailelerine teslim edildi. İdam edilenlerin ailelerinden "ölüm belgesi" almaları karşılığında para talep edildi.

İdam edilenler arasında Tikritli Muhsin Azab Aciyl adında 68 yaşında bir tutuklu mahkum da bulunuyordu. Ailesi, Aciyl'in çeşitli işkencelere maruz kaldığını belirten, soruşturma raporunu okumadan imzaladığını doğrulayan tıbbi raporlar ve ifadeler sunmasına rağmen idam gerçekleşti.

Irak'ta 2003 yılındaki ABD işgalinden bu yana Sünni halka yönelik baskılar artıyor. ABD işgalinin ardından kurulan İran destekli Şii yönetimin Müslümanlara yönelik baskı ve katliam politikası birçok kuruluşun raporlarına konu oluyor.

İdamların gerçekleştiği Nasiriye Merkez Cezaevi, işgalin ardından ABD ordusunun mühendislik birimi tarafından yaklaşık 49 milyon dolarlık bir maliyetle inşa edilmiş ve Temmuz 2008'de açılmıştı.

Özellikle son yıllarda Irak'taki Müslümanların herhangi bir somut temeli olmayan "IŞİD mensubu olmak" gibi suçlamalarla kasten hedef alındığı, baskı ve saldırılara maruz kaldığı biliniyor.

Irak Haberleri

Irak'ta Bağdat Havalimanı'na füzeli saldırı düzenlendi
Bağdat'ta kontrol noktasına bombalı saldırı
ABD'nin Irak'ta gerçekleştirdiği Hadisa Katliamı'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı
ABD'nin Irak'taki askeri üssüne saldırıda 5 Amerikan askerinin yaralandığı açıklandı
Bağdat Rusafa Cezaevi’nde rehin tutulan Türkiyeli kadın mahkûmlar adalet bekliyor