Irak’ta kurulan yeni hükümet gelecek vaat etmiyor

Batı’nın ABD öncülüğünde 1991 ve 2003 yıllarında yaptığı müdahaleler farkında olarak veya olmadan Irak’ı altın bir tepsi içerisinde Şii yayılmacılığını politikasının merkezine alan İran’ın kucağına verdi.

M. Hasip Yokuş / Haksöz Haber

Irak’ta 10 Ekim 2021 yılında yapılan ilk genel seçimlerin üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra yeni hükümet nihayet kuruldu. Hatırlayınız, seçimlerden sonra Şiilerin önemli temsilcilerinden olan Mukteda Es Sadr, seçimlerden büyük bir galibiyetle çıkmış ancak ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasına pek sıcak bakmamıştı. Esasında Sadr, İran’a yakınlığıyla bilinen Şii grupların oluşturduğu Şii Koordinasyon Çerçevesiyle birlikte bir koalisyon hükümetinin içerisinde yer almak istemiyordu. Hükümeti kurma işinin uzamasının temel sebebi buydu.

Irak’ta hükümetin kurulamamış olması veya Sadr’ın çıkışının Irak’taki siyasi tabloda herhangi bir siyasi değişikliğe sebep olması zaten beklenmiyordu. Bunun temel sebebi; etnik ve mezhebi bölünmüşlük temelinde inşa edilen parçalı siyasetin, Irak’ın içerisinde debelendiği sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlara çözüm üretme kapasitesinden yoksun olmasından kaynaklanıyor. Yapılan tüm telkin ve çağrılara rağmen seçimlere katılım oranının % 44 civarında olması; çaresizliğin, bezginliğin ve yılgınlığın pençesinde kıvranan halkın mevcut siyasetten ve partilerden bir beklentisinin kalmadığını gösteriyor.

Yazının Devamı >>>

Irak Haberleri

Irak, işgalci İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ihlalini kınadı
Irak, Şam Büyükelçiliğini tahliye etti
Iraklı Şii lider Sadr: Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi gerekir
Irak Suriye sınırını kapattı
IKBY milletvekili seçim sonuçları resmi olarak onaylandı