Birlemiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Merkezi (OCHA), Irak'ta 8 milyon 600 bin kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirterek, çatışmaların devam etmesinden dolayı durumun gittikçe kötüleştiğini açıkladı.
BM İnsani İşler Koordinasyon Merkezi resmi sitesinden yapılan açıklamada, "Irak'ın çeşitli vilayetlerinde devam eden şiddetli çatışmalar, güvensizlik ortamının artması ve son olarak kolera hastalığının hızlı bir şekilde yayılmaya başlaması, ülkedeki durumun giderek kötü bir hal almasına sebep oluyor. Ülke genelinde meydana gelen çatışmalardan dolayı Haziran 2014 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon 200 bin kişi evini terk ederek güvenli hissettikleri 3 bin yerleşim bölgesine sığınmak zorunda kaldı" ifadelerine yer verildi.
Irak güvenlik güçleri tarafından kurtarılan bölgelere dönen vatandaşların sayısının yaklaşık 400 bin olduğu belirtilen açıklamada, "Eve dönüşlerin bu kadar az olmasının nedeni, ev sahiplerinin karşılaştığı yıkım ve harabe görünümünden kaynaklanıyor" denildi.
Açıklamada ayrıca ülkenin genelinde 8 milyon 600 bin kişinin insani yardıma ihtiyacı var. Bu sayı içerisinde 2 milyon 300 bin kişi hükümetin kontrol edemediği bölgelerde yaşıyor. Söz konusu vatandaşlara gerekli desteğin ulaştırılmasının oldukça zor olduğu kaydedildi.
Irak'taki insani durumunun düzeltilmesi ve acil yardım çağrılarına cevap verilmesi için "destek fonu" oluşturulduğu belirtilen açıklamada, "Acil olarak gerekli kurtarma planının hayata geçirilmesi için yaklaşık 498 milyon dolara ihtiyaç var. Ancak şuana kadar sadece 200 milyon dolar temin edilebildi. Bu da yardımların yüzde 40'nın yapılabileceği ve kalan yüzde 60'nın ise beklemede olduğu anlamı taşıyor" denildi.
- Çatışmalar nedeniyle iç göçte artış
Ülkenin batısındaki Enbar ilinde Ocak 2014 yılında çatışmaların şiddetlendiği bilgisine yer verilerek, göç zincirinin aşamalı bir şekilde nasıl başladığına dair şunlar kaydedildi:
"Enbar ilinde başlayan çatışmalardan dolayı yaklaşık 85 bin kişi farklı bölgelere göç etmeye başladı. Daha sonra aynı vilayetin Ramadi ve Feluce kentlerinde devam eden şiddetli çatışmalardan dolayı toplamda 380 bin kişi buldukları güvenli bölgelere yerleşti. Ülkenin batı bölgesindeki çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, Kuzeydeki Ninova ilinde bağlı Musul, Salahaddin ve Tikrit kentlerinin IŞİD'in eline düşmesinden dolayı 650 bin kişi can kaygısıyla evlerini terk etti. Bu yüzden Irak'ta iç göç nedeniyle yerlerini değiştirenlerin sayısı Haziran 2014'te 1 milyon 200 bin kişiye ulaştı. Kuzeydeki çatışmaların şiddetinin artmasından dolayı Ağustos ayında bu sayı 1 milyon 800 bine çıktı."
Geçen süre içinde güvenlik zafiyetinin artması ve istikrarsızlığın devam etmesinden dolayı, özellikle Irak'ın kuzey ve orta kesiminden devam eden iç göçlerden dolayı Ocak 2015'te bu rakamın 2 milyon 200 bin kişi olarak kaydedildiği belirtilen açıklamada, "Irak'ın genelinde durumun giderek kötüleşmesi, Enbar ve Salahaddin illerinde çatışmaların devam etmesinden dolayı Ağustos ayında elde edilen bilgilere göre ülke içinde 3 milyon 200 bin kişinin başka yerlere göç etme mecburiyetinde kaldığı" bilgisi paylaşıldı.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), daha önce yaptığı yazılı açıklamada ise, Ocak 2014 ila 29 Eylül 2015 tarihleri arasında ülke içinde daha güvenli yerlere göç edenlerin sayısının 3 milyon 206 bin 736'ya ulaştığı belirtilmişti.
AA