Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki güçlerinin kanlı saldırısında katliama dönüşen hükümet karşıtı gösteriler giderek yayılırken, ülkedeki sosyolojik yapının temelini oluşturan aşiretler silahlı birlikler kurarak 'resmen' savaş başlattı. Kerkük merkezli aşiret birliği, ordunun Havice kasabasında 58 kişiyi katlettiği olayın ardından kuruldu. Havice katliamının ardından Maliki karşıtları öfkeyle ayağa kalkmış, beş kentte düzenlenen gösterilerde ölü sayısı 110'a yükselmişti.
TANKLA MÜDAHALE
Maliki güçlerinin Havice katliamında, göstericilere karşı docka ve tank kullandığı ileri sürüldü. Bu arada çatışmaların devam ettiği bölgelerden biri olan ve dün Maliki güçlerinin çekilmek zorunda kaldığı Ramadi'de silahlı aşiret mensupları, kent sakinlerini korumak için geceleri yollarda nöbet tuttu. Nöbet tutan silahlı kişilerden biri şu açıklamaları yaptı: 'Hiç kimseden korkmuyoruz ancak hedef olmamak için teyakkuzdayız. Haklarımızı talep etme dönemi sona ermiştir. Maliki'nin Ramadi'de halkı öldürmesine izin vermeyeceğiz.'
ÇATIŞMALARDA 71 KİŞİ ÖLDÜ
Öte yandan Havice'den sonra çatışmaların sıçradığı Süleymanbeg kasabasının hayalet şehre döndüğü, Maliki birliklerinin olaya savaş uçaklarıyla müdahale ettiği ve en az 7 kişinin öldüğü bildirildi. Musul'da çıkan çatışmada 10'u polis 41 kişi hayatını kaybederken, Samarra kentinde yaşanan çatışmada da 2'si polis 4 kişi öldü, 6 polis de yaralandı. Diyale kentinde çıkan çatışmalarda ise 7'si asker 19 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı. Çatışmalarda aşiret güçlerinin bir askeri helikopteri düşürdüğü ve orduya ait üç cipin de yakıldığı bildirildi.
Parola tekbir
Irak'ta Maliki karşıtı halk hareketinde öncü rolü oynayan aşiret mensupları Ramadi kentinde güvenliği sağlamak için gece nöbet tutarken, parola olarak 'tekbir' kelimesini kullanıyorlar. Tekbir sesini duyanlar silahları kuşanıp sokağa çıkarak tehditlere karşı hazırlık yapıyorlar.
Bir kişinin ölmesi yeterli
Irak'ta Maliki rejiminin, muhalefeti kanla bastırmaya çalışmasını değerlendiren uzmanlar tehlike uyarısında bulunuyor. Rafideyn Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Dr. Münir Kuşçuzade, Irak'taki gerginlikle ilgili değerlendirmesinde, 'Gösteri yapanlar siyasi gruplar değil halktır ama Irak'ın yapısı aşiretler üzerine kurulu. Göstericilere yapılan bu saldırı, aşiretlere yapılmış sayıldı. Aşiret geleneğinde bir kişinin öldürülmesi bile, bir kan davasının başlamasına yol açar. Bu kadar ölümden sonra talep edilen haklar alınmadan sükunet sağlanamaz' dedi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi Başkanı Taha Özhan ise, Kerkük'teki olayların, işgal sonrası Kerkük yasasından kaynaklandığını söyledi.