İrade testi ve istikamet mücadelesi

Küçük bir azınlığın süratle ve makul izahı yapılmaksızın zenginleşip konfor içinde yüzdüğü, üstelik bütün bu çirkinlikleri sosyal medya üzerinden milletin gözünün içine soktuğu bir iklimde “davaya sadakat ve millet için seferberlik” söylemleri ne anlatır?

Kenan Alpay hukukun, adaletin, merhametin iradesi hâkim kılınmak isteniyorsa tutulan istikamet üzerinde hiçbir şüphe, hiçbir şaibe bulunmamalı hatırlatması ile beraber ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiriyor. 

Türkiye’nin zorlu süreçlerden geçtiği kimseye sır değil. Bu zorlu süreçlerin bir kısmı diğer devletlerin bir dizi açık-örtülü yaptırımlarından kaynaklanıyorsa da bir kısmı da içeriden yani devletin işleyişinden, siyasetin yapısından veya toplumsal talepleri karşılayacak oranda kaynak üretilememesinden kaynaklanıyor. Fakat asli görevin süreci sağlıklı bir biçimde yönetmek, bahanelerin arkasına sığınmaksızın içeriden ya da dışarıdan kaynaklanan sorunları bertaraf ederek güvenlik, refah ve özgürlük alanlarını genişletmek olduğu da aşikârdır. Mezkûr asli görevin icra edilebilmesi için irade testlerini geçmek, ahlak ve hukuktan temellenen istikamet mücadelesinde her daim sabır, sebat ve azim göstermektir.

Roma Zirvesi’nde Türkiye hakkını hukukunu koruma noktasında ne kadar muvaffak oldu? Süreci hızla propaganda savaşına dönüştüren trol mantığından sıyrıldığımızda mutlak galibiyet veya mutlak mağlubiyet sarkacının dışında seyreden bir müzakere sürecinin devam ettiğini çok rahatlıkla görebiliriz. Evet, Amerika’nın F-35 projesinden Türkiye’yi dışlaması, 1.5 Milyar dolarlık yatırım karşılığında talep edilen yeni F-16’lar ve mevcut F-16’lar için modernizasyon kitlerini vermemek için ayak diretmesi, PKK-YPG’ye verilen desteğin artarak devam etmesi, CAATSA yaptırımları çerçevesinde savunma sanayinin bloke edilmesi ve daha pek çok konuda Türkiye’nin sıkıştırıldığı besbelli.

Yazının devamı için tıklayın 

Yorum Analiz Haberleri

Suriye Devrimi kimleri neden rahatsız etti?
META'nın görevi bebek katillerini aklamak mı?
İnsanlar neden ölümü düşünmekten kaçar?
Suriye devrimi sonrası kazananlar ve kaybedenler
Tarihi bilmeden bilgiye erişemeyiz