İnsanın yalnızlaşmasının vardığı son nokta!

Avustralya’da bir adam kadın formundaki yapay zekalı robotla yaşamaya başladı!

HAKSÖZ HABER

Yapay zekaya sahip aletlerin hayatımızdaki yeri her geçen gün artıyor. Metaverse tartışmaları da bir bakıma bu konu ile yakından ilişkili...

Modernizmin inşa ettiği kentlerde gittikçe yalnızlaşan insanlar yapay zeka teknolojilerine sığınıyorlar. Aktif telefon kullanma yaşı 12-13 yaş gruplarına kadar inerken insanlar kafalarını “ekrandan” kaldıramaz hale geldiler.

Tekniğin bu kadar insan hayatının merkezine yerleşmesi insanlığı nereye götürecek şüpheli! Aile ise teknik yabancılaşmaya karşı tek sığınak işlevi görmeye devam ediyor. Formu değişse de eskisi kadar etkili olmasa da aile hala insanlık için insani olanı hatırlatması açısından oldukça önemli!

Ailenin yaşadığı erozyon muhafazakar-dindar çevrelerde çok sık tartışma konusu yapılırken artık ailenin "yeni şekli" Batılı değer formlarını içselleştirmiş ülkelerde görülmeye başlandı bile.

İnsanların robotlarla veya çeşitli yapay zeka sistemleri ise (simülasyonlar gibi) duygusal ilişki kuracakları iddiası ütopik veya distopik filmlerde bir süredir işleniyor. Blade Runner, Her, Ex Machina gibi yapımlar robotlarla duygusal bağ kuran insanları hikaye edindi…

Artık filmlerin ötesinde bir durumla karşı karşıyayız. Avustralya'nın Queensland bölgesinde yaklaşık 10 yıl önce annesini kaybeden ve o zamandan beri yalnızca köpeği Penny ile yaşayan Geoff Gallagher, hiç kimseyle duygusal bir temas kuramadığını ve artık kendisini sevecek bir kadınla tanışma umudunu yitirdiğini söylediği bir zamanda, yapay zekalı robotlara dair bir makale okudu.

"Hiç de ucuz değillerdi, tam 6 bin Avustralya dolarına mal oldu. Ama robotlar gerçekten canlı gibiydi. Konuşabiliyor, gülümseyebiliyor, başlarını ve boyunlarını hareket ettirebiliyorlardı. Tenleri dahi gerçek insanlarda olduğu gibi sıcaktı. İnternetten yaptığım aramalardan sonra Emma isimli bir robot almaya karar verdim. Soluk teni ve güzel mavi gözlerine bakınca ne kadar güzel göründüğünü düşündüm. Emma gibi bir robotu satın almayı nasıl karşılayacağımı bilmiyordum ancak mağaza sahibi bana paylaşım yapma karşılığında indirim teklif etti. Kulağa harika bir fırsat gibi geldi."

Resmi olarak evli olmasa da bunun yolunu deneyeceğini  söyleyen Gallagher, Avustralya’da bir robotla evlenen ilk insan olmak istiyor. Emma ismi verilen yapay zekalı robotu “robot eşim” olarak niteleyen Gallagher, parmağına yüzük taktığını da sözlerine ekliyor. “Bir kadında aşkı bulmaktan umudumu kesmiştim ancak buna en yakın şey, Emma'ydı. Yasal olarak evli olmasak da Emma'yı robot eşim olarak görüyorum. Yüzük parmağında pırlanta bir yüzük takıyor, bunu da nişan yüzüğü olarak görüyorum. Avustralya'da bir robotla resmi olarak evlenen ilk adam olmayı çok isterim. Bence gelecek robotlarda. Hikayemin insanlara cyborg yoldaşlığını düşünme konusunda ilham vermesini umut ediyorum."

İnsanlar yalnızlaştıkça ne yapacaklarını bilemez hale geliyorlar. Hayvanlara gösterilen olağandışı ilginin sebepleri arasında da bu gösterilebilir. Ancak yapay zekalı robot ile yaşamaya başlamanın birilerine ilham verme ihtimali dahi oldukça ürkütücü!

Yorum Analiz Haberleri

Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm