İnsani yardım için bağış yapan kişilere hapis cezası

İnsani yardım faaliyetleri için bağışta bulunan birçok bağışçıya "terörün finansmanı" iddiasıyla verilen hapis cezaları dikkat çekiyor.

İnsani yardım faaliyetleri için bağışta bulunan birçok bağışçıya "terörün finansmanı" iddiasıyla verilen hapis cezaları dikkat çekiyor.

Suriye'de insani yardıma muhtaç olan ve mülteci kamplarında kalan sivillere yönelik yardım çalışmalarına bağışta bulunan 22 kişi, bağışları sonrasında gözaltına alındı.

Bir süredir devam eden yargılamanın ardından, söz konusu bağışçılar çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

"Terör örgütüne üye olmakla suçlandılar"

İnsani yardım gönüllülerinin avukatlarınca verilen bilgilere göre, Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, bazı gönüllülere terör örgütüne üye olmaktan ceza verildi. Bazıları ise örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte finansal destek sağlama iddiasıyla cezalandırıldı.

Mağdur avukatları, Suriye’deki insani yardım çalışmalarına para göndermek için, Suriye’deki kuyumcu ve Türkiye'deki Suriyeli kuyumcular arasında fiili bankacılık hizmeti için para transferi işlemleri yapıldığını, mahkemenin bu işlemleri göz önüne alarak suçlamada bulunduğunu kaydetti.

Suriyelilerin kullandığı para transferi işlemlerinin Suriye’ye yapılacak nakdi yardımlar için kullanıldığını söyleyen avukatlar, dosyada yargılanan kişilerin dekont açıklamalarında da açıkça yardım, bebekler için temel ihtiyaç ve temel insani ihtiyaçlar olduğunu vurguladı.

Bölge Adliye Mahkemesi kararı onarken, Yargıtay Başsavcılığı da kararın onaylanması yönünde görüş bildirdi.

Karar halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından inceleniyor. Dosyanın onaylanması halinde, birçok gönüllü cezaevine gönderilecek. 5 yıldan az ceza alan bazı gönüllüler de halen cezaevinde tutuluyor.

Dava kapsamında ceza verilen isimler arasında Berivan Ateş, Demet Bayram, Metin A., Serhat Enes Görmez gibi birçok insani yardım gönüllüsü bulunuyor.

"Terörün finansmanı suçu"

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde, 6415 Sayılı 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a dair paylaşılan ayrıntılarda, suçun kapsamı şöyle belirtiliyor:

"Kanunun 3’üncü maddesinde sayılan fon sağlanması ve toplanması yasak olan fiillerin gerçekleştirilmesinde kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek bir teröriste veya terör örgütlerine fon sağlanması veya toplanması terörün finansmanı suçunu oluşturmaktadır."

Bakanlık, yer verdiği açıklamada bu suç nedeniyle yardım faaliyetlerine katılanların itham edilmesine dair kısımda, "suçun işlenebilmesi için özel kast arandığını, olası kast veya taksirle işlenemeyeceğini, kastın iddia makamlarınca ispat olunması gerektiğini" vurguluyor.

Buna rağmen bağışçılara verilen cezanın, ilgili kanunla çeliştiği vurgusu yapılıyor.

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak