Abdurrahman Ateş sözlerine şu şekilde başladı:
" Allah, inkar edenlere, Nuh'un karısı ile Lut'un karısını örnek gösterdi. Bu ikisi, iki Salih kulumuzun nikahları altında bulunuyorlardı. Derken onlara ihanet ettiler de kocalarının Allah'a karşı onlara hiçbir faydaları olmadı. Onlara, "ateşe girenlerle beraber siz de girin!" denilecek."
Hiçbir peygamber hanımı zina etmemiştir. Bu iki kadının ihaneti zina fiilinde bulunarak değil,peygamber olan eşlerinin davetine karşı çıkarak ihanettir.
Buradaki ihanet küfür anlamındadır. Bu ayeti kerimede 3 ders çıkarmamız gerekir.
- Eğer iman ve amel yoksa peygamber hanımı olmanın bir anlamı yoktur. İman ve amel bireysel bir konudur başkalarını ilgilendiren bir konu değildir.
- İslam'ın en iyi yaşanabileceği bir ortamda (Peygamber evinde) bile Müslüman olunamayabiliyor.İblis Allah ile diyalog halinde iken bile kâfirlerden idi.
- Hanımından şikayet eden erkeklere: "Sizin eşiniz bunlardan daha kötü değil ya ". (Sizin kadınlarınız mı bu kadınlardan daha kötü? Siz mi bu Peygamberlerden daha iyisiniz?)
Aile ortamında bazı şeyleri göğüs germenin,fedakarlık yapmanın, sabretmenin direnmenin de gerekliliğini anlatan bir sonuç vermiş olacak bu Nuh ve Lut Peygamber'in ailesi üzerinden.
Allah iman edenlere ise, Firavun'un karısını örnek gösterdi. Hani o, "Rabbim! Bana katında cennette bir ev yap beni Firavun'dan ve onun yaptığı işlerden koru ve beni Zalimler topluluğundan kurtar! demişti."
Bu ayeti kerimede 3 ders çıkarmamız gerekir:
- İman-amel var ise Firavun'un hanımı olmanın zararı yok.
- İslam'ın yaşanmasına imkan olmayan bir ortamda (Firavun'un sarayında) bile Müslüman olunabiliyor.
("Amirim müdürüm engeldir" veya "zaman ve imkan yoktu" demenin anlamsızlığı.)
- Kocasından şikayet eden kadınlara mesaj: " Eşiniz bunlardan daha kötü değil ya". Asiye Firavun'a bile tahammül edebiliyor.
Kocalarınız mı Firavun'dan daha zalim? Siz mi Asiye'den daha hayırlısınız?)
Ateş sözlerine şöyle devam etti:
Direnilebildiği kadar direnmek lazım sabredilebildiği kadar sabretmek lazım. Hemen bir çırpıda aileyi dağıtmaya teşebbüs doğrusu haksızlık olur."Allah, iffetini koruyan İmran kızı Meryem'i de örnek gösterdi. Biz ona ruhumuzdan üflemiştik, Rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdik etmişti ve gönülden itaat edenlerdendi. "
Kur'an ı Kerimde Meryemden söz edildiği zaman özellikle bu cümle ile Meryem tanıtılır bize "İffetini koruyan" İffetini mükemmel bir şekilde koruyan İmran kızı Meryem.
Rabbinin sözlerini yasalarını emir ve yasaklarını olduğu gibi tasdik etmiş, kabulenmiş bir kadın, kitaplarını kabul etmiş bir kadın olarak Meryem'i örnek verdi. Gönülden itaat eden boyun eğen insanlardan biridir Meryem. Bir kadınının illada eşinin olması gerekmiyor. Bir kadının illada evli olması gerekmiyor; örnek bir kadın olması, bakire bekar olması da onun örnek olmasına engel değildir. Rabbimiz Meryem'in üstünlüğünu bir çok yerde anlatır ama özellikle Ali İmran 42. Ayeti hatırlatmakta fayda var.
Melekler Meryeme Allah'ın şu mesajını iletiyor:
"Ey Meryem Allah seni seçti , seni tertemiz yaptı ve seni dünya kadınlarına üstün kıldı."
Bu Allah'ın Meryem'e olan bir özelliğidir. Meryem Allah Teâlâ nın seçtiği özel bir kuldur. Meryem çok farklı bir boyuttadır. Meryem'in anne olmadığı halde nasıl anne olduğudur. Bununla alakalı geçmişte çok fazla bir problem yok. Allah Teala öyle murad etti. Hz. İsa'nın babasız dünyaya gelişini itiraz edenlere karşı Allah şöyle diyor:
"Allah katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir." Allah Teala ona ol dedi ve oldu yarattı bitti. Siz İsa'nın durumuna niye şaşırıyosunuz ki annesi var hiç olmazsa. Adem'in ne annesi ne babası var. Adem'in bu şekilde yaratılmasını garipsemiyorsunuz İsa'yı niye garipsiyorsunuz.
Allah Teala dilediği zaman hem annesiz hem babasız ya da annesiz babasız yaratıldı Havva.
Kur'an-ı Kerim kadınlar için zevc ve İmrae kelimesinni kullanır. Karı koca için kullanılan ve eş anlamına gelen zevc terimi; birisi olmadan diğeri anlamsızdır , birbiriyle uyumlu olmalıdır. Kur'an birbiriyle evli olan erkek ve kadınları
Erkek ve dişilik sıfatlarıyla karı ve koca olarak değil,
eş olarak ifade eder. Hem erkek hem kadın için aynı kelimedir. Evli kadın ve erkeğin durumları Kur'an dilinde zevciyyet olarak vurgulanır. İhanet,küfür, inanç farklılığı kısırlık unsurlarından birinin bulunduğu evli kimseler için eş kelimesi yerine kadın kelimesi kullanılır. Kur'an'a göre zevciyyet; sadakat, doğurganlık, ve inanç unsurlarından birinin eksik veya farklı olmasıyla ortadan kalkar, diyerek sözlerine son verdi.
Haber: Gülcan Canpolat