İngiltere ve Almanya Hamas Kararını Umursamadı

AB'nin en büyük ikinci mahkemesi Adalet Divanı, Hamas'ı terör örgütü ilan eden kararı iptal etti ancak İngiltere ve Almanya bu kararın kendileri için bir anlam ifade etmediğini duyurdu.

Avrupa Birliği'nin en büyük ikinci mahkemesi olarak kabul edilen Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas konusunda aldığı karar birliğin en büyük ülkelerinden Almanya ve İngiltere tarafından umursanmadı. Her iki ülkeden yapılan açıklamalarda kararın kendilerini bağlamadığı belirtildi. İki ülke dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Adalet Divanı'nın kararının kendileri açısından bir değişiklik teşkil etmediği belirtildi. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı Avrupa Birliği (AB) terör listesinden çıkardığını hatırlatarak, "Almanya için bu karar herhangi bir değişiklik teşkil etmiyor" dedi.

Schaefer, Hamas'a siyasi olarak bakış açılarının değişmediğini belirterek, Hamas'ın, İsrail'in varlığını tanımamasına dikkati çekti.

Karar uyarınca Hamas'a ilişkin yaptırımların 3 ay daha yürürlükte kalmaya devam edeceğini hatırlatan Schaefer, AB'nin, 3 aylık süre zarfında nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen günlerde görüleceğini aktardı.

Almanya'nın Ortadoğu Barış Müzakereleri'ne ayrı bir önem verdiğini ifade eden Scahefer, Paris'te ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya dışişleri bakanlarının bir araya gelerek bu konuda bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Barış müzakerelerinin tekrar canlanması için Almanya olarak çaba sarf ettiklerini ifade eden Schaefer, gelecek yıl müzakerelerin devam etmesi için çalıştıklarını söyledi. 

Scahefer, Almanya'nın bölgede iki devletli bir çözümden yana olduğunu yineledi.

Hamas'ın askeri kolu AB terör listesine 2001, siyasi kolu ise 2003 yılında dahil edilmiş, Hamas'ın ve üyelerinin Avrupa bankalarındaki mal varlığı dondurulmuştu.

İNGİLTERE'DEN AÇKILAMA

İngiltere de Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı kararının, Birleşik Krallık'ın veya Avrupa Birliği'nin (AB) Hamas'la ilgili pozisyonunda değişiklik olduğu anlamına gelmediğini açıkladı. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının "usulen" olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Karar, Birleşik Krallık veya AB'nin Hamas'la ilgili pozisyonunu değiştirdiği anlamına gelmez. Hükmün detaylarını dikkatlice inceliyoruz ve Hamas'ın AB terör örgütler listesinde kalması için elimizden geleni yapacağız. İngiliz hükümeti Hamas'ın askeri kanadını 2001 yılından beri yasaklamıştır. Bu, İngiltere kanunları çerçevesinde ayrı bir prosedürdür. İngiltere'deki yasak, Avrupa Adalet Divanı'nın kararı sonucu değişmeyecektir.”

AB, 2000'deki intifada sürecinde İsrail'deki hedeflere gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle 2003'te Hamas'ı terör listesine almıştı.

Avrupa Adalet Divanı bugün, Hamas'ın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmetmişti.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu