İngiltere ile Fransa arasında, Oxfordshire'da bulunan Brize Norton Askeri Üssü'nde yapılan zirvede, iki ülke arasındaki dış politika, savunma, güvenlik, nükleer enerji ve uzay gibi alanlardaki işbirliği konuları ele alındı.
Zirveye Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yanı sıra, iki ülke Dışişleri, Savunma ve Enerji Bakanları da katıldı. Zirvenin ardından Cameron ile Hollande ortak basın toplantısı düzenledi.
"Benzer büyüklükte, benzer büyüklükte orduya sahip ve benzer amaçları taşıyan iki ülkeyiz" diyen Cameron, savunma alanında yeni işbirliği konularında uzlaştıklarını kaydetti. İnsansız deniz aracı tasarlamak için birlikte çalışacaklarını belirten Cameron, iki ülkenin askeri güçlerinin kuvvetlendirilmesi için de karşılıklı olarak çalışılacağını dile getirdi.
“TERÖR TEHDİDİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ”
Görüşmede dış politika konularının da ele alındığını belirten Cameron, "Suriye konusunda, krize son verilmesi için siyasi bir çözüm bulunması konusunda kararlıyız. Suriye halkının çektiği acılardan ve insani krizden dolayı derin endişe duyuyoruz. Devam eden bu kriz dolayısıyla ülkelerimize yönelik terör tehdidinden dolayı da endişe duyuyoruz. Suriye'ye cihat yanlısı olarak savaşmaya giden ve daha sonra ülkelerine dönmek isteyenler İngiltere ve Fransa vatandaşlarından kaynaklanan güvenlik riskiyle birlikte mücadele etme konusunda anlaştık" diye konuştu.
Hollande ise Suriye konusunda, İngiliz ve Fransız vatandaşlarının Suriye'ye savaşmaya gitmelerini önlemek için işbirliği yapacaklarını ve bu kişilerin ülkelere giriş ve çıkışlarını yakından izleyeceklerini dile getirdi.
İNSANSIZ DENİZ ARACI VE GEMİ SAVAR
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da iki ülke arasındaki savunma işbirliğine değinerek, insansız deniz aracı tasarlanması anlaşmasının yanı sıra gemi savar füzeleri üzerinde de bir anlaşma üzerinde mutabık kaldıklarını dile getirdi.
İngiltere ile Fransa arasında bugün yapılan zirveyle birkaç savunma alanında anlaşmaya varılmış oldu. Bu anlaşmalar arasında 120 milyon sterlin değerinde zırhlı insansız uçak üretimi için fizibilite çalışması ve 500 milyon sterlinlik gemi savar füzesi alımı yer aldı.
İki ülke ayrıca, nükleer tedarik zincirindeki küçük ve orta ölçekli firmalar ve araştırmacıların işbirliğiyle ilgili nükleer enerji alanında mutabakat zaptına imza koydu.
İKİ LİDER ARASINDA AB REFORMU ANLAŞMAZLIĞI
Gazetecilerin Avrupa Birliği Anlaşması'nın üye ülkeler tarafından yeniden düzenlenmesi konusundaki sorularına yanıt veren Hollande, İngiltere'nin AB içerisinde kalmasını istediklerini belirterek, "Avrupa Birliği Anlaşması'nın revize edilmesinin şu anda öncelik olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.
Avrupa'nın değişime ihtiyaç duyduğunu vurgulayan İngiltere Başbakanı Cameron ise "Avrupa Birliği daha büyük bir entegrasyona ve koordinasyona ihtiyaç var. AB, tek para biriminin başarılı olabilmesini sağlayacak unsurlara ihtiyaç duyuyor. Birleşik Krallık Avrupa'da değişim istiyor. Birleşik Krallık, Avrupa'da Avrupa'yı daha rekabetçi hale getirebilecek, küresel yarışta onu daha esnek hale getirecek değişiklikleri istiyor" diye konuştu.
Reforme edilmiş bir Avrupa görmek istediğini kaydeden Cameron, "Benim duruşum devam ediyor. Biz bu değişiklikleri görmek istiyoruz. Anlaşmada değişiklikler yeniden görüşmeleri içerecek. Bunun ardından 2017 sona ermeden birlikte kalmak ya da ayrılmak için referandum yapılacak" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise 2017'de yapılması planlanan referandum ile Avrupa Birliği'nde kalmak ya da ayrılmak kararının tamamen İngiltere'ye ait olacağının belirterek, Fransa'nın avro para birimini kullanmaya başlamadan önce referanduma gittiğini hatırlattı.
Bir gazetecinin son günlerde gündemde olan özel hayatına ilişkin sorusuna cevap vermeyi reddeden François Hollande, son dönemde Fransa'da yaşanan protestolara ilişkin soruya ise "Irkçılığa, anti semitizme ve şiddetin kullanılmasına karşı mücadele edeceğiz" yanıtını verdi.
TRT HABER