İngiltere Doğu Türkistanlılara 'soykırım' uygulayan Çin'le ticareti bitirmeye hazırlanıyor

İngiltere'de hükümet, İngiliz mahkemelerinin Çin'in Doğu Türkistanlılara soykırım uyguladığına dair bir karar alması durumunda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin azaltılmasını gerektirecek bir yasal düzenleme için harekete geçti.

İngiltere'de hükümet, İngiliz mahkemelerinin Çin'in Uygur Türklerine soykırım uyguladığına dair bir karar alması durumunda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin azaltılmasını gerektirecek bir yasal düzenleme için tekrar harekete geçti. İngiliz mahkemesi, öneri kabul edilirse Çin'in Uygur Türklerine karşı soykırım uyguladığı iddiaları hakkında karar verebilecek.

The Guardian'da yer alan habere göre, İngiliz mahkemelerinin Çin'in Uygur Türklerine soykırım uyguladığına dair bir karar alması durumunda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin azaltılmasını gerektirecek yasal düzenleme bugün Avam Kamarasında tekrar görüşülecek. Daha önce yasaya soykırım değişikliği eklendiği için Lordlar meclisinden dönmüştü.

Sivil toplumdan yasaya destek

Ayrıca Muhafazakar Müslüman Forumu, Uluslararası Barolar Birliği (IBA) ve başbakanın dini inançların özgürlüğü eski temsilcisi hükümetin yasa tasarısına destek verdiğini açıkladı.

Değişiklik, Çin'in Sincan eyaletindeki Uygurlara karşı Pekin'in defalarca reddettiği soykırım iddialarıyla ilgili olarak tasarlandı.

Eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın tasarıya çekimser ya da karşı oy kullanacağı ifade edilirken, Başbakanın dini inanç özgürlüğünden sorumlu eski temsilcisi Rehman Chishti,  tüm partilerin desteğini kazanan ve soykırım değişikliği yasa tasarısını destekleyeceğini söyledi.

Önergeye göre, öncelikle insan hakları savunucuları ve mağdurlara Birleşmiş Milletlerin (BM) kararını beklemeden İngiliz mahkemelerine soykırım iddialarıyla ilgili başvuru hakkı verilecek. Mahkemenin soykırım hükmüne varması durumunda ise Çin'le olan ticaret anlaşmaları yürürlüğe giremeyecek.

Uluslararası Barolar Birliği hükümete mektup yazdı 

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, konunun uluslararası mahkemelerin meselesi olduğu ve yerel mahkemelere bir rol verilmesinin gereksiz olduğu yönünde görüş bildirerek bazı maddelere itirazı oldu.

Uluslararası Barolar Birliği  (IBA) ise, Dışişleri Bakanlığı’na yazdığı bir mektupta, “1948 Soykırım Sözleşmesi veya uluslararası hukuk ilkesine göre, herhangi bir devletin daha önce soykırımın var olduğu veya yapılmakta olduğuna dair bir uluslararası mahkeme veya Birleşmiş Milletler himayesi altında hareket eden başka bir organın tespitini istemesini gerektiren herhangi bir şart yoktur." ifadesine yer verdi.

İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi başkanı Schona Jolly tarafından imzalanan mektupta ayrıca, soykırımın işlendiğine veya işlenmekte olduğuna dair uluslararası bir mahkeme veya organ tarafından adli bir karar verilmesi beklenir. Böyle bir karara varmanın amacı soykırımın bir daha asla yapılmamasını sağlamak.

İngiliz hükümeti daha  önce İngiltere'nin Çin ile serbest ticaret anlaşması yapma planları olmadığını söylemişlerdi.

Çin, İngiltere'nin dördüncü en büyük ticaret ortağı, altıncı en büyük ihracat pazarı ve üçüncü en büyük ithalat pazarı.

Doğu Türkistan Haberleri

82 yaşındaki Doğu Türkistanlı toplama kampında vefat etti
Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde Urumçi protestosu
HRW’den Çin’in Sincan politikasına dair rapor
Antropolog Rahile Davut zalim Çin’in hedefinde
Çin, İslam'ın izlerini tamamen siliyor: Son büyük camii de ‘Çinlileştirildi’