Bir kamu soruşturmasında, Afganistan'daki İngiliz özel kuvvetleri tarafından infaz edildiği ifade edilen masum siviller arasında Afgan çocukların da bulunduğu belirtildi.
Söz konusu olaylar, 2010-2013 yılları arasında Afganistan'ın Hilmend vilayetinde İngiliz özel kuvvetleri tarafından işlendiği belirtilen yargısız infazlara ilişkin soruşturma kapsamında dinlenen eski askerlerin ifadelerinde yer alıyor.
Geçen yıl kapalı oturumlarda dinlenen kanıtların özetleri Çarşamba günü soruşturmanın internet sitesinde yayınlandı.
İddialar, soruşturma belgelerinde UKSF1 olarak adlandırılan bir SAS biriminin, acılı Afgan ailelerin avukatlarının 80'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlandığını söylediği “kasıtlı gözaltı operasyonları” (DDO) sırasındaki faaliyetlerine odaklanıyor.
Soruşturma tarafından ifadeleri geri çekilen askerlerin tamamı, yine soruşturma tarafından UKSF3 olarak adlandırılan ve farklı zamanlarda Afganistan'da görev yapan başka bir özel kuvvetler biriminin üyeleriydi.
Bir asker soruşturmaya, 2011 yılında bir özel kuvvetler eğitim kursu sırasında birliğin bir üyesi tarafından UKSF1'in operasyonları hakkında ayrıntılar anlatıldıktan sonra UKSF1'in iddia edilen davranışları hakkındaki endişelerini bildirdiğini söyledi.
Soruşturmada ifade veren asker, kendisine anlatılanlardan, birliğin DDO baskınları sırasında “eline silah alabilecek herhangi bir adamı ya da eline silah alabilecek çok genç bir adamı” öldürme politikası yürütmüş olabileceğini anladığını söyledi.
Bunun “16 yaşından küçük” çocukları da kapsayıp kapsamadığı sorusuna şu yanıtı verdi “Ya da daha genç. Yüzde yüz.”
'Bay Kurt' silahları
Asker kendisine, vurulduklarında tehdit oluşturdukları izlenimi vermek için öldürülen insanların cesetlerinin yanına bazen silahların yerleştirildiğinin söylendiğini hatırladı.
Asker soruşturmaya, bırakılan bu silahların “Bay Kurt” olarak bilindiğini söyledi.
Bay Kurt adlı bir karakterin suç mahallerini temizlemekle görevlendirildiği "Pulp Fiction" filminden haberdar olup olmadığı sorulan asker, filmi izlemediğini söyledi.
Asker ayrıca kendisine anlatıldığını söylediği bir olayı da hatırladı; bu olayda birisinin kafasına yastık konulmuş ve ardından tabancayla öldürülmüştü.
Asker soruşturmaya “Sanırım beni en çok şok eden şey Taliban'ın potansiyel üyelerinin infaz edilmesi değildi, ki bu elbette yanlış ve yasa dışıydı, ama daha çok yaş, yöntemler ve yastık gibi şeylerin detaylarıydı” dedi.
Asker soruşturmaya daha sonra Afganistan'da görevlendirildiğinde kendi birliğine görevlerinin başında “yargısız infaz yapılmayacağının, silah bırakılmayacağının” söylendiğini anlattı.
Afganistan'da görev yaptığı süre boyunca iddia edilen herhangi bir suiistimale tanık olup olmadığı sorulan asker, tanık olmadığını söyledi ve ekledi: “Ateşi görmedim, dumanı da görmedim ama dumanın kokusunu her zaman alırsınız.”
'Masumlara suikast'
Soruşturma kapsamında dinlenen diğer bir ifadede, bir özel kuvvetler komutanı, Afgan özel kuvvetler birliğinin komutanının kendisine İngiliz askerlerinin “masumların öldürülmesinden” sorumlu olduğu yönünde şikayette bulunduğunu hatırlattı.
Soruşturma tarafından incelenen e-postalarda, operasyonel raporları incelemekle görevli diğer askerler, gözaltına alınan Afganların korunmasız bir şekilde yerleşkelere dönmelerine izin verildiği ve daha sonra silah veya el bombalarıyla yeniden ortaya çıktıkları bildirildikten sonra vurularak öldürüldükleri baskınlarla ilgili sorular yöneltti.
Bir asker bu anlatıları “tamamen yanlış” olarak nitelendirirken, bir diğeri ise cinayeti örtbas etmek için kendilerine her türlü imkan sağlandığını ifade etti.
Devam etmekte olan soruşturma, Afganistan'da İngiliz güçleri tarafından işlenen savaş suçları iddialarına ilişkin yıllarca süren medya haberlerinin ardından 2022 yılında Savunma Bakanlığı tarafından başlatıldı.
Soruşturma, gece baskınları sırasında öldürülenlerin hukuka aykırı bir şekilde öldürülüp öldürülmediğini ve ordu içinde görevi kötüye kullanma iddialarını örtbas etmeye yönelik çabalar olup olmadığını belirlemekle görevlendirildi.
Middle East Eye 2019 yılında, Afganistan'da silahsız iki gencin öldürülmesinin ardından cesetlerinin yanına silahların yerleştirildiği bir örtbasa tanık olduğunu söyleyen eski bir İngiliz askerinin ifadesini haberleştirmişti.
İngiliz özel kuvvetleri şu anda Suriye ve Libya'daki operasyonlar nedeniyle de inceleme altında.
Geçtiğimiz hafta, özel kuvvetler birimlerinin dokuz üyesinin son on yılda Suriye'de IŞİD bahanesiyle yürütülen operasyonlar sırasında savaş suçu işledikleri iddiasıyla yargılanabilecekleri bildirildi.
Geçtiğimiz yıl, beş SAS askerinin şüpheli bir kişinin öldürüldüğü bir olayla ilgili olarak tutuklandığı bildirilmişti.
Salı günü de Özel Kuvvet Servisi'nin beş üyesinin Libya'daki bir operasyon sırasında bir araba kovalamacasının ardından şüpheli bir kişinin ölümcül şekilde vurulmasıyla ilgili olarak soruşturulduğu bildirildi.
Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili şunları söyledi: “Afganistan'la ilgili bağımsız soruşturmayı çalışmalarını sürdürürken desteklemeye kararlıyız ve bu nedenle daha fazla yorum yapmadan önce çalışmalarının sonucunu beklememiz uygun olacaktır.”
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye