HAKSÖZ HABER
Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’nin gündeminde. Deprem haliyle siyasetin gündemini de şekillendiriyor. Seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği meselesinin dışında imar affı da öncelikli konular arasında.
CHP’nin imar affı üzerinden depreme dayanıksız binalara hukuki meşruiyet sağlandığı yönünde eleştirileri oldu. Partisinin MYK toplantısını düzenlediği Hatay’da konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Ne yapıldı? Bol miktarda imar afları çıktı. İnsanların oturdukları konutu insanlara mezar ettiler bir de üstüne para aldılar” sözleriyle hükümeti eleştirdi.
Haber 7’nin konu hakkındaki haberine göre Kahramanmaraş depreminin ardından hükümete 'imar affı' eleştirisinde bulunan CHP'nin 4 Ocak 2023 tarihinde TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sunarak 'imar affı'nın kapsamının genişletilmesini talep ettiği iddia edildi.
04.01.2023 tarihli kanun teklifinde CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın 2018 yılında çıkarılan imar barışına farklı gerekçelerle birçok kişinin başvuramadığını belirterek imar affı kapsamının genişletilmesini istediği öne sürülüyor.
İMAR AFFINI UZATMAK MI İSTEDİLER?
CHP'li Arık'ın TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde 2018 yılında çıkarılan imar barışının 31.12.2017 tarihine kadar olan yapıları kapsadığını belirterek bu tarihin 31/12/2022 tarihine kadar uzatılmasını talep ettiği görüldü.
Arık 4 Ocak 2023 tarihli teklifinde "Afet risklerine hazırlık kapsamında, kişinin kendi tapulu arsa ve tarlasına, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykın yapılarm kayıt altma alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31/12/2022 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 03/05/2023 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 30 /05/2023 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Başvuruya konu yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sımf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir" talebinde bulundu.
CHP'NİN İMAR AFFI VAADİ ORTAYA ÇIKTI
CHP'nin 2018 yılında “Milletimiz İçin Geliyoruz” sloganıyla yola çıktığı seçimlerinde en önemli vaatlerinden birinin 'İmar Affı' olduğu belirlenmişti. 2018 seçimleri öncesi 264 sayfalık bildirge hazırlayan CHP'nin ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturulacağını belirtmişti.
- CHP 2018 Seçim Bildirgesi’nde ‘imar affı’ bölümündeki vaatlerini şöyle sıralamıştı:
- 2/B arazisinde binası olan yurttaşlarımızın mağduriyetlerini gidereceğiz.
- 2981 Sayılı İmar Affı Kanunu’na göre Tapu Tahsis Belgesi’ni henüz almamış yurttaşlarımıza bir yıl içerisinde tapularını vereceğiz.
- Ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturacağız.
- Son beş yıl içerisinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirecek, ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz
- Bu yapılarda ikamet eden yurttaşlarımızın başta belediye hizmetleri olmak üzere kamu hizmetlerinden eksiksiz şekilde yararlanmasını sağlayacağız.
İMAR AFFINA CHP'Lİ VEKİLLER KABUL OYU VERDİ
Öte yandan bugün imar affını eleştiren CHP'nin 2018 yılında çıkarılan imar barışına 'Kabul' oyu verdiği de tespit edildi. 2018 yılında TBMM'de oylanan İmar barışı teklifine kabul oyu verenlerden 8'inin CHP'li milletvekilleri olduğu ortaya çıkmıştı.
İmar Affı için kabul oyu veren CHP'li vekillerin listesi ise şu şekilde;
- CHP Bursa milletvekili Lale Karabıyık
- CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak
- CHP İstanbul milletvekili Sibel Özdemir
- CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş
- CHP İzmir milletvekili Musa Çam
- CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç
- CHP Samsun milletvekili Hayati Tekin
- CHP Tokat milletvekili Kadim Durmaz
Bu iddiaların ardından CHP'den herhangi açıklama yapılmadı. Sol-Kemalist çevrelerin depremin başından beri sayısız iddiası ise çürütüldü. Hükümetin eksikliklerinin tartışılmasından ziyade dezenformasyon yoluyla algı oluşturma çabası içerisine giren CHP'nin başını çektiği muhalefet grubu şimdi ise açık tutarsızlıklar içerisinde.