İlmek İlmek Büyüyen Suriye Kampanyası

Kış soğuklarının gelmesiyle Suriyeli mülteci çocuklar arasında donarak ölenlerin haberleri gelmeye başladı. Üşüyen çocuklar için yapılan kampanyalara bir yenisi eklendi.

Nuriye Çakmak'ın haberi:

Boğaziçi Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi Rukiye Hilal Kesik, yolda rastladığı Suriyeli mülteci bir çocuk için 'ne yapabilirim' düşüncesiyle ilk ilmeğini attı. Sosyal medyada büyüyen ilmekler şimdi kıtalar arası büyük bir 'örgü organizasyonuna' dönüştü. Doktor adayı erkek öğrenci de Suriyeli çocuklar için atkı örüyor.

Üniversite öğrencisi birkaç arkadaş kış gelmeden Suriyeli kardeşleri için bir şeyler yapmak gerektiği düşüncesiyle evde kalan yünlerden atkılar, bereler ve kışlık kıyafetler örmeye koyuldular. Bunu çevreleriyle paylaştılar ve basit bir blogda yazdılar. Öğrenci geliriyle çocuklara yeni kışlık kıyafetler alamayabilirlerdi, ama üşümelerine engel olmak için yapılacak bir şeyler olduğunu düşündüler. Amaç gündem oluşturmak ve yardımda bulunmak için büyük meblağlar gerekmediğini, el emeği ve küçük bir gelirle de bunun yapılabileceğini göstermekti. Bu fikri sosyal medyada paylaşmalarıyla birlikte büyük bir kitleye ulaştılar. Dünyanın çok farklı ülkelerinden, Türkiye'nin birçok şehrinden projeye katılanlar oldu. Örgü bilen kadınları çevreleriyle birlikte organize olmuş durumda, örmeyi bilmeyenler ise sadece bu proje için şişleri ellerine alıp harıl harıl örmeye başladılar. Vakti olmayanlar yünleri temin edip çevrelerinden rica ediyor. Erkekler ise, 'madem öremiyoruz biz de yünleri alalım' diyerek yardımlarını ulaştırıyorlar.

İlmeği İspanya'dan attı

İHH İnsani Yardım Vakfı genel merkezinde düzenlenen 'Kardeşlik Örgüsü Buluşması'nda görüştüğümüz projenin mimarı Rukiye Hilal Kesik, projenin geldiği noktadan son derece memnun ve umutlu:

'Basit bir blog yazısı, birkaç sosyal medya gönderisi ile bu kadar büyük bir kitleye ulaşacağımızı düşünmemiştik. Çok fazla geri dönüşler oldu, bunun altından tek başına altından kalkmamız mümkün değildi. Bir depo, bir ortak ulaşım noktası gerekiyordu. İHH'ya başvurduk. Tüm şubeleri ile bize çok yardımcı oluyorlar… Çok farklı şehirlerden katılımlar oldu. Gönderilen ürünleri toplayıp, tasnif ediyorlar. Projeye maddi destek vermek isteyenler İHH'nın hesap numarasına 'Kardeşlik Örgüsü' notunu düşerek bağışlarını yapabiliyor. Yurt dışından da büyük bir talep var. Azerbaycan'dan gönüllülerimiz var, mesela dün akşam İspanya'dan bir hanımefendi aradı 'Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum' dedi. Neredeyse her kıtadan ses geldiğini söyleyebiliriz.'

Örgü yüklü ilk tır 21 Aralık'ta

El emeği göz nuru ilk ürünler kış gelmeden önce 10 koli şeklinde Hatay Reyhanlı'daki Suriyeli mülteci kamplarına teslim edilmiş. İHH gönüllülerinden ve projenin içinden bir grubun Suriye sınırları içindeki bir kampa yaptıkları ziyaretten sonra bundan böyle yardımların Suriye içindeki kamplara ulaştırılması kararını almışlar. Kardeşlik örgüsünün ilk tırının 21 Aralık'ta Suriye sınırını geçmesi planlanıyor.

Doktor ve ilaç seferberliğine hazırlık

Proje gönüllüleri oluşturmak istedikleri gündemi oluşturmuş ve ilmekler, motifler sadece iplerle sınırlı kalmamış. Kullanılmamış kışlık kıyafet yardımları da aynı proje dahilinde toplanıyor. İdlip'te bir mülteci kampına soba yardımları gönderilmiş. Çeşitli doktor birlikleriyle görüşmeler yapılıyor. İlaç gönderimi, sağlık yardımı gibi konularda yeni girişimlerin de söz konusu olmasını bekliyorlar.

Doktor adayı erkek öğrenci de harıl harıl örüyor

Üçü sosyal medya sorumlusu olmak üzere sekiz kişilik bir ekibin gece gündüz ilgilendiği projeye yeni ve farklı katılımlar da oluyor. Rukiye Hilal Kesik bunlardan birinin tıp okuyan cerrah adayı erkek öğrenci olduğunu söylüyor. 'Hem cerrahi yeteneklerini geliştirmek ve kampanyaya destek sağlamak için atkı örüyor. Birinciyi tamamladı, şimdi ikinci atkısında. Diğer yandan Viyana'da, Almanya'da okuyan arkadaşlar büyük destek sağlıyor. Yün almak için başlattığımız bir ayraç projemiz var. Bu ayraçların satışında, yünlerin toplanmasında ciddi destek sağlıyorlar. Tuhafiyelerden toplu yün gönderenler oluyor. İlkokullarda oyuncak toplamaya da başladık. İnşallah Suriyeli çocuklara kolilerce oyuncak ileteceğiz. Örgü bizim için sembolik bir anlam taşıyor artık. Farklı farklı motiflerle süsleyerek kardeşlik örgüsüne devam edeceğiz. Ayrıca Suriyeli kadınların rehabilitasyonuna destek sağlamak aracıyla yün ve şiş de gönderiyoruz. Örerek, üreterek kendilerini daha iyi hissetmelerini umuyoruz' diyor.

Projeyle ilgili ayrıntı bilgi almak ve katılım için Kardeşlik Örgüsü'nün sosyal medya adresleri şöyle:

http://kardeslikorgusu.blogspot.com

https://twitter.com/KardeslikOrgusu

https://www.facebook.com/KardeslikOrgusu

YENİ ŞAFAK

 

Haber Haberleri

"Çarşı"ın Gezi davasında tüm sanıklar beraat etti
Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti