HAKSÖZ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’na 2015 senesinde Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi hakkında olduğu iddia edilen bir konuşması sebebiyle AK Parti grup toplantısında yüklendi.
Kılıçdaroğlu, 2015 seçimleri öncesinde katıldığı bir televizyon programında, "Yüzde 10 barajını kaldıralım, YÖK'ü kaldıralım, seçim yasasını değiştirelim lider sultasını kaldıralım, Anayasa'yı değiştirelim" demiş; araya giren moderatörün "2. ve 3. maddeleri mesela" sözlerine ise, "Tabi. Söyledik bütün bunların tamamını. Buyurun gelin yapalım bunların hepsini" şeklinde yanıt vermişti. Ardından Anayasa'nın ilk maddelerinin değiştirilmesine olumlu baktığı söylenerek eleştiri oklarının hedefi olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerine açıklık getirmiş; yanlış anlaşıldığını ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerini dinlettikten sonra şunları söylüyor: "Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz diyerek PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor. Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirme fikri CHP’nin ve dolayısıyla tüm CHP’lilerin ifadesi midir yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir? Bu CHP’nin kurumsal iradesi ise ortada ülkemiz açısından çok vahim bir sorun var demektir. Çünkü bu durumda CHP Anayasa gibi temel bir konudan başlayarak tümüyle HDP’nin vesayetine girmiş demektir. Yok eğer bu Kılıçdaroğlu’nun kendi görüşüyle bu durumda da partisinin politikalarından farklı bir ajandaya farklı bir siyasetçiyle karşı karşıyayız demektir."
Anayasanı ilk üç maddesi ve bunların değiştirilemez hatta değiştirilmesinin teklif dahi edilemez olduğunu söyleyen dördüncü maddesi devletin yapısı ve ideolojik temellerini oluşturuyor. Türkiye’deki milliyetçi ulus devlet paradigmasının inşa edildiği ilk üç maddenin en fazla tartışma konusu olan maddesi ise ikincisi. Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Sormak istiyoruz: Türkiye toplumunu ifsad eden Atatürk milliyetçiliğine bağlılığın ve dindar kesim üzerinde yıllardır estirilen laiklik terörünün kaynağı olan bu maddenin değiştirilmesi fikri neden rahatsızlık oluşturuyor?
2015 senesinde Kemal Kılıçdaroğlu bu maddelerin değiştirilebileceğini mi söylemiş? O halde yapılması gereken Anayasa çalışmalarında hızlıca başta ikinci madde olmak üzere “değiştirilemez” maddelerin çıkartılması olmalıdır! CHP Genel Başkanı bile söylemiş daha ne olsun?!
Tüm bunlardan bağımsız olarak insan aklı tarafından üretilmiş bir kanunlar bütününde “değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez” maddelerin bulunması kadar saçma, akıl dışı bir şey olabilir mi? Türkiye’nin hala bu soruları tartışıyor olması bile yeterince üzücüyken yeni Anayasa tartışmasının başlatılması ortada sağlıklı bir sürecin işlemediğinin kanıtıdır!