İkinci Kuzey-Güney Sudan Savaşı Kapıda

Kuzey ve Güney Sudan arasında yeniden savaş rüzgârları esiyor.

Cumali Önal’ın yorumu:

Geçtiğimiz yıl bağımsızlığını elde eden Güney Sudan, Kuzey Sudan ile arasındaki tartışmalı Hiclic petrol bölgesini işgal etti. Petrol üretiminin yarısını Hiclic'den sağlayan Kuzey ise bölgenin kontrolünü ele geçirmekte kararlı. Taraflar arasında yeni bir savaşın çıkabileceği belirtiliyor.

Kuzey ve Güney Sudan arasında yeniden savaş rüzgârları esiyor. Güney Sudan'ın iki ülke sınırında yer alan tartışmalı Hiclic petrol bölgesini işgal etmesi Hartum'un ordusunu alarm durumuna geçirmesine sebep oldu. Tüm uluslararası baskılara rağmen Güney, ordularını bölgeden çekmeyi reddediyor. Geçtiğimiz yıl bağımsızlığını elde eden Güney Sudan, 20 yıl boyunca Kuzey ile savaşmış, 2005'te sona eren savaşın sonucu olarak 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiş, 5 milyondan fazla insan yerlerinden edilmişti.

Güneyin ayrılmasından sonra petrol kaynaklarının dörtte üçünden fazlasını kaybeden Kuzey, mevcut petrol üretiminin de yarısını Hiclic'den sağlıyor. Ancak Güney Sudan, bölgenin kendi sınırları içinde yer aldığını öne sürüyor. Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Uyuşmazlık Mahkemesi, 2009'da aldığı bir kararla Hiclic'i Sudan'a bağlı Güney Kordofan'a bağlı bir bölge olarak kabul etmişti. Ancak Güney Sudan bu kararı tanımamıştı.

Güney Sudan, Kuzey'in savaş tehdidi devam ettikçe bölgeyi terk etmeyeceğini belirterek meydan okurken, Kuzey birkaç saat içinde bölgenin kontrolünü ele geçireceklerini belirtiyor. Geçtiğimiz yılbaşında Güney Sudan bağımsızlığını ilan etmiş, ancak başta Abiye olmak üzere sınırdaki bazı stratejik bölgelerin durumunun BM gözetiminde yapılacak görüşmelerde şekillenmesi kararlaştırılmıştı. Başta petrol gelirlerinin paylaşımı olmak üzere iki ülke ilişkileri son aylarda büyük bir gerilim yaşıyor. Güney Sudan, Kuzey birliklerinin sık sık bazı bölgeleri bombaladığını öne sürerken, Kuzey yabancı destekli Güney birliklerinin Kuzey'e yönelik taciz saldırıları gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Son günlerde yaşanan gelişmeler ve Güney'in Hiclic'i işgal etmesi üzerine Kuzey, önceki gün devam eden görüşmelerden çekildiğini duyurmuştu. Görüşmelerin yeniden başlamaması durumunda iki ülke arasında ikinci bir savaşın çıkabileceğine dikkat çekiliyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Güney Sudan'ın işgalini kınayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iki ülkenin birliklerini kendi sınırlarının gerisine çekmesi çağrısında bulundu.

Zaman 

Sudan Haberleri

Sudan, ülkede kıtlık olduğu yönündeki raporu reddetti
Sudan Dışişleri Bakanı Yusuf: Türkiye, Sudan'a karşı cömert bir duruş sergiledi
MSF: Sudan'da yetersiz beslenme kaynaklı ölüm riski herkesi tehdit ediyor
BM Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Sudan'da yaşanan kıtlığa dikkati çekti
Sudan Başsavcısı Tayfur: 200 bin paralı savaşçının HDK'nin yanında savaştığına dair raporlar var