İki Sudan Arasındaki Barış Görüşmeleri Askıya Alındı

Etiyopya'daki Sudan görüşmeleri askıya alındı. Konu ile ilgili hükümet suçlandı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Sudan hükümeti ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N), Adalet ve Eşitlik Hareketi ve Sudan Kurtuluş Hareketi arasındaki görüşmelerin askıya alındığı belirtildi.

SPLM-N Genel Sekreteri Yasir Arman düzenlediği basın toplantısında, barış görüşmelerinin Mavi Nil ve Güney Kordofan bölgeleri için başarısız olduğunu ifade ederek, bunun sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi.

Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud düzenlediği basın toplantısında ise 2 bölge konusundaki müzakerelerin başarısız olmasından ve ileri bir tarihte yapılmak üzere askıya alınmasından SPLM-N'nin sorumlu olduğunu kaydetti.

Hükümetin mart ayında imzalanan yol haritasına bağlı olduğunu ancak SPLM-n'nin yol haritasının ölüm fermanını verdiğini dile getiren Mahmud, "SPLM-N halkın acılarının sürmesini istiyor." dedi.

Taraflar arasında cuma günü sonlanması planlanan müzakereler pazar günü de devam etti.

5 gün süren ancak bir sonuç alınamayan görüşmelerde SPLM-N'nin kendi kontrolündeki bölgelerde 1 yıllığına saldırıların sonlandırılması anlaşması yapılması, buna karşı söz konusu bölgelere yardımların ulaştırılması konusuna öncelik verdiği bildirildi.

Bunun yanı sıra hükümet kanadığının önceliğinin ise saldırıların sonlandırılması anlaşmasının en fazla 1 ay süresince uygulanması, bu süre zarfında yardımların ulaştırılması ile tam ve kalıcı ateşkes anlaşması yapılması olduğu ifade ediliyor. Hükümet kanadı, SPLM-N unsurlarının bu yardımlardan yararlanması konusunda endişe duyuyor.

DARFUR GÖRÜŞMELERİ

Öte yandan Etiyopya'daki görüşmelerin ikinci kanadını oluşturan, Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi ve hükümet arasında Darfur bölgesi konusunda yürütülen müzakerelerin de askıya alındığı kaydedildi.

AA muhabirine konuşan Cibril İbrahim, "Arabulucular, görüşmelerin askıya alındığını ve yeniden başlama tarihinin ileride bildirileceğini bize söyledi." diyerek, bu durumun sorumlusunun hükümet olduğunu dile getirdi.

İbrahim, tıkanıklığın hükümetin, Darfur konusundaki Doha Barış Anlaşması ısrarcı olmasından kaynaklandığına değinerek, Adalet ve Eşitlik Hareketinin bu anlaşmayı kabul etmediğini hatırlattı.

Sudan, 2012'de Katar'ın arabulucuğunda Darfur'daki küçük grupları bünyesinde barındıran Özgürlük ve Adalet Hareketi ile barış anlaşması imzalamıştı. Adalet ve Eşitlik Hareketi ile diğer büyük isyancı gruplar ise anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Sudan'da Mavi Nil ve Güney Kordofan bölgeleri konusunda hükümet ile SPLM-N arasında, Darfur konusunda ise hükümet ile Adalet ve Eşitlik Hareketi ve Sudan Kurtuluş Hareketi arasında müzakereler yapılıyor.

Sudan Haberleri

Sudan'da kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i geçti
Sudan'ın El-Cezire eyaletinde 343 bin kişi yerinden edildi
Sudan'da HDK milislerinin kuşattığı kentte ölü sayısı 450'yi aştı
Sudan'ın HDK kuşatmasındaki Cezira eyaletinde hayatını kaybedenlerin sayısı 450'ye ulaştı
BM: Sudan kabusun içinde sıkışıp kalmış durumda