Irak Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferit Esesert, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "başkanlık krizi"ne ilişkin, "Siyasi partilerin yaptığı toplantılar olumlu bir sonuca doğru gitmiyor" dedi.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticisi de olan stratejist Esesert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Partiler görüşmelerde çok az mesafe katetti. Sorunun çözülmesi için ortaya konulan öneriler birbirinden uzak. Üzerinde mutabık kalınan konu yok gibi" ifadelerini kullandı.
Pazar günü yapılan toplantıya KYB adına katıldığını belirten Esesert, "İyimser bir tablonun olmadığı söyleyebilirim. Edindiğim izlenime göre siyasi partilerin yaptığı toplantılar olumlu bir sonuca doğru gitmiyor. Bazı tarafların yapıcı girişimleri oluyor fakat genel durum iç açıcı değil" şeklinde konuştu.
Esesert, başkanlık seçimlerine ilişkin tartışmaların 3 maddede kilitlendiğine vurguda bulunarak, "Birincisi başkanlık yasası, ikincisi bölge başkanının yetkileri ve üçüncüsü ise başkanlık seçiminin şekli. Başkanın, parlamento mu yoksa halk tarafından mı seçileceği konusu, sorunun temelini oluşturuyor. Şu ana kadar bu maddeler üzerinde ilerleme sağlanamadı" bilgisini paylaştı.
Erken seçim ihtimali
Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) teklif ettiği üç seçeneğin de süreci "erken seçime" doğru götürdüğünü ileri süren Esesert şunları söyledi:
"Bölge başkanının halk tarafından seçilmesi, Barzani'nin görev süresinin iki yıl daha uzatılması ve krizin referandumla çözülmesi aynı şeylerdir. KDP tarafından dile getirilen öneriler erken bir seçime işaret ediyor. Yani erken seçim ihtimali çok yüksek."
KYB ve diğer partilerin KDP'nin seçeneklerini kendi aralarında tartıştıklarını anlatan Esesert, "KDP, bölge başkanının parlamento içinde seçilmesi önerisini reddediyor. Başkanın referandumdan çıkacak sonuca göre 2017 yılında seçilmesini istiyor. Referandumdan halk seçsin kararı çıkarsa, tekrar başkanlık seçimi yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun öngörüsüne göre, iki seçimin yapılıp sonuçlanması en az 18 ay sürecek. Bu yüzden iki seçim yapmak yerine, erken bir seçime gidilirse bu sorun çok daha kolay çözülecektir" değerlendirmesinde bulundu.
IKBY'de bulunan 5 büyük siyasi parti KDP, KYB, Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel), "başkanlık krizi"ni çözmek için farklı tarihlerde 6 kez bir araya geldi. Ancak görüşmelerde bir anlaşmaya varılamadı. Görüşmelere öncülük eden IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, bir sonraki toplantının 6 Eylül pazar günü yapılacağını bildirmişti.
(AA)