Müslüman Kardeşler (İhvan-ul Müslimin) nedir? Nasıl kuruldu? Nasıl örgütlendi? Neyi savunuyor? Nasıl bir dünya tasarlıyor?
Ekin Yayınları, Ortadoğu’da meydana gelen değişimlerle tartışmaların odağına yerleşen ve hakkında merak edilen onlarca soru olan daha önce Yöneliş Yayınları tarafından basılan Müslüman Kardeşler’le ilgili nitelikli bir eseri okuyucusunun ilgisine sunuyor!
Tunus ‘ta üniversite mezunu bir işportacının kendisini yakması ile Ortadoğu’da halklar yıllardır iktidarda olan diktatörlere karşı ayağa kalktı. Tunus’tan başlayan bu öfke patlamasında hemen hemen tüm ülkelerde bir hareket ön plana çıktı: İhvan-ul Muslimin, yani Türkiye’de bilinen adıyla “Müslüman Kardeşler”.
Halkı hızlıca örgütleyip günlerce hatta aylarca sokaklarda tutmayı başaran bu hareket, serbest seçimlerin yapıldığı Tunus ve Mısır’da halkın yoğun desteği ile iktidara geldi.
Her gün haklarında onlarca makale yayınlanan bu hareket nasıl doğdu, nasıl büyüdü, nasıl örgütlendi? Tüm bu soruların yanıtlarını Brynjar Lia tarafından kaleme alınan ve Ekin Yayınları tarafından basılan “Müslüman Kardeşlerin Doğuşu” adlı kitapta bulacaksınız. İhsan Toker tarafından tercüme edilen kitap 424 sayfadan oluşuyor.
***
Benna Ailesinin Özel Arşivinden Yararlanılmış
Hiç kuşkusuz ki Müslüman Kardeşler Hareketi (İhvân-ul Muslimîn), Ortadoğu coğrafyasında boy gösteren Sünni kökenli İslami hareketlerin birçoğunun gerek düşünsel ve örgütsel, gerekse aksiyoner bağlamda modelliğini üstlenmiş, en azından ilham verici bir fonksiyon icra etmiştir.
Çağdaş İslami hareketler için, olumlu ve olumsuz yönleriyle bir laboratuar olması açısından da kayda değer bir örgütlülük anlamı taşıyan İhvan hareketinin, kuruluşundan itibaren 14 senelik kesitini (1928-1942) yansıtan “Müslüman Kardeşlerin Doğuşu” isimli çalışma, bu hareketle ilgili merak edilen birçok konuya cevap veriyor.
Önsözünü Hasan el Benna’nın kardeşi Cemal el-Benna’nın yazmış olduğu kitap, Norveçli bir akademisyen olan Brynjar Lia’nın basılı ilk çalışması. Lia, bu çalışma için uzun bir süre Mısır’da kaldı ve ailenin özel arşivlerini de inceleme şansına sahip oldu.
Benna’nın da belirtmiş olduğu gibi kitap, objektiflik ilkesine bağlı kalınarak kaleme alınmış. Kitabı ilgi çekici kılan bir diğer özellik ise hareketle ilgili olarak bugüne kadar yayımlanmamış kaynaklardan bilgi aktarması ve el-Benna ailesinin özel arşivinden faydalanılmış olması.
Ekin Yayınları: 0212 524 10 28