İhvan Geçici Anayasayı Tanımadı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını açıkladı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını açıkladı.

İhvan Siyasi Büro Sorumlusu Hüsam el-Mirgani, AA muhabirine yaptığı açıklamada geçici Cumhurbaşkanı Mansur'un ilan ettiği 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını, darbe üzerine kurulduğu için geçersiz olduğunu belirtti.

Mirgani, "Meşruiyete darbe vuran darbeciler tarafından açıklanan anayasa geçersizdir. İhvan, halkın iradesine darbe vuranlar tarafından açıklanan hiç bir uygulamayı kabul etmiyor" dedi.

Hürriyet ve Adalet Partisi de geçici anayasayı kabul etmediğini açıklamıştı.

Kiliseler de geçici anayasayı reddetti

Mısır'daki kiliseler ve hareketler de, ordunun göreve getirdiği geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen geçici anayasada Hristiyanların haklarını güvence altına alan maddenin bulunmamasından dolayı kabul etmediklerini açıkladı.

Evangelist Protestan lideri Safvet el-Beyadi, "Anayasada Kıbtiler görmezden geliniyor. İslam hükümlerinin ilkeleri, özel bir madde ile anayasa kapsamına alındı ancak Kıptilerin kanunlara başvurma haklarının yer aldığı madde görmezden gelindi" dedi.

Katolik Kilisesi Sözcüsü Refik Ceriş ise "Anayasa kurucu komitesindeki kiliselerin temsilcileri, Kıptilerin haklarını güvence altına alan bu maddeden vazgeçmeyecektir" diye konuştu.

Mısır Ortodoks Kilisesi Patriği II.Tawadros, henüz geçici anayasayı okumadığını belirterek, yorum yapmak istemedi.

Maspero Gençlik Hareketi'nden yapılan yazılı açaıklamada, Hristiyanların haklarını garanti altına alan maddenin çıkarıldığı geçici anayasayı kabul etmedikleri belirtilerek, "Dini partilere meşruiyet verilmesini reddediyoruz. 30 Haziran gösterileri, ulusal anayasa hedefiyle düzenlendi, dini anayasa için değil" denildi.

Mısır Azınlıklar Koalisyonu ise yaptığı açıklamada, geçici anayasada birçok kusur olduğunu belirterek, "İlk madde de vatandaşlığa dayalı demokratik sistem ibaresi kullanılırken diğer maddeler bununla çelişiyor. Kanunların ana kaynağı İslami hükümleriyken nasıl oluyor da vatandaşlığa dayalı bir sistemden bahsediyorsunuz" ifadelerine yer verildi.

Önceki anayasada Yahudi ve Hristiyan Mısırlıların aile hukuku ve dini işlerini düzenleyen kendi ruhani liderlerini seçmelerine hak tanıyan düzenleme bulunuyordu.

AA

Mısır Haberleri

Darbeci Sisi cuntası Suriyelilerin ülkeye girişini resmen yasakladı
Yeni görüntüler şatafatı gözler önüne serdi: Yoksullukla boğuşan Mısır’da gündem Sisi’nin sarayı
Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!