İhvan Askeri Vesayete Karşı Tahrirde...

Tahrir Meydanı’nda toplanan on binler, askeri yönetimi protesto ederek iktidara sivil yönetimin gelmesini istedi.

Mısırlılar, askeri vesayet girişimine hayır demek için bu gün sabah saatlerinden itibaren Tahrir Meydanı’na akın etti. 41 siyasi hareket ve parti tarafından organize edilen gösteri ‘Demokrasiyi koruma mitingi’ olarak isimlendirildi.

Müslüman Kardeşler, selefiler gibi İslami cemaatlerin yanı sıra Kifaye ve 6 Nisan gibi değişim hareketlerinin de destek verdiği miting, Başbakan yardımcısı Dr. Ali El Silmi tarafından hazırlanan ‘Anayasa Prensip Belgesi’ni protesto etmek amacıyla düzenlendi.

Asker ve polisin bulunmadığı Tahrir Meydanı’nda güvenliği göstericiler sağlıyor. 25 Ocak Devrimi esnasında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığının görüldüğü meydanda, askeri yönetim aleyhinde pankartlar açıldı. Tahrir Meydanı’nda şu ana her hangi bir olumsuz gelişme ve arbede yaşanmadı.

Dr. Ali El Silmi tarafından hazırlanan belge, Askeri Yüksek Konseye ayrıcalıklı haklar tanıyor. Belgeye göre askeri konulardaki kararları sadece konsey verecek ve bütçeden askere ayrılması gereken parayı da yine konseyin üyeleri kararlaştıracak.

Anayasa Prensip Belgesi yeni anayasanın hazırlanmasında parlamentonun rolünü de tamamen kısıtlıyor. Belgeye göre 80 kişiden oluşacak olan Anayasa Komisyonu, sendika temsilcileri, üniversite öğretim görevlileri, anayasa profesörleri, sosyal toplum kuruluşları, öğrenci birlikleri, El Ezher ve Kilise temsilcilerinden oluşacak. Komisyonda milletvekilleri bulunmaycak.

Siviller, 25 Ocak Devrimi’nin ardından askıya alınan Mısır anayasasında yer alan 9. ve 10. Maddelerin kaldırılmasını istiyor. Çünkü bu iki madde Mısır ordusuna kendi bütçesini belirleme hakkı tanıyor ve parlamentonun ordu bütçesini kontrol etmesini engelliyor.

Mısır’daki bütün siyasi oluşumlar, Anayasa Prensip Belgesi’nin orduya, yeni oluşturulması beklenen yeni anayasa ve parlamentodan daha geniş haklar bahşettiğini belirtiyor.

Göstericiler, Nisan 2012 sonuna kadar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması ve yönetimin tamamen sivillere devredilmesini de istiyor. Askeri Yüksek Konsey, cumhurbaşkanlığı seçimlerini 2012 Aralık ayı veya 2013 Ocak ayında yapılmasını planlıyor. Askerin bu tutumu parlamentoya müdahale etme girişimi olarak yorumlanıyor.

1952 Hür Subaylar Devrimi’nden itibaren Muhammed Necib, Cemal Abdunnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek gibi askeri kökenli cumhurbaşkanları tarafından yönetilen Mısırlılar, 25 Ocak Devrimi’nde elde ettikleri kazanımları sonuna kadar kullanarak, sivil ve demokratik bir yönetimin iş başına gelmesini istiyor.

Arap Baharı’ndaki protestoların kalbi olan Tahrir Meydanı’nda toplanan halk, Şubat ayında sona eren Hüsnü Mübarek rejimi sonrasında kurulacak parlamentonun hazırlayacağı taslak anayasa üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istiyor.

İhvan, teklifin belgenin "diktatörlüğü güçlendirdiğini" kaydederek, iptal edilmemesi durumunda eylemlerin artacağı uyarısı yaptı.

İskenderiye'de de binlerce Mısırlı girişimi protesto için toplandı.

Göstericiler ayrıca sivllerin askeri mahkemelerde yargılanmasının da sona ermesini istiyor.

Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni

Mısır Haberleri

Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti
Siyonistlere patlayıcı taşıyan Alman gemisi Mısır'a demirledi
Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı