“İHH’nın Faaliyetleri ve Yetimlerimiz” Semineri

Özgür-Der Amasya Temsilciliğinde İHH – İnsani Yardım Vakfının Faaliyetleri ve Yetimlerimiz Konulu Seminer Yapıldı.

26 Şubat 2014 Çarşamba gecesi dernek salonunda gerçekleştirilen programda, İHH – İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi Yetim Birimi Sorumlusu Murat YILMAZ, konu hakkında özetle şunları söyledi.

İHH’NIN KURULUŞU VE FAALİYETLERİ

İHH’nın temelleri, 1993 – 94 yıllarında,  Bosna Savaşı esnasında, gerek Türkiye’de ve gerekse Bosna’da, mazlum Müslümanlara yardımcı olmak amacıyla yapılan çalışmalar esnasında atılmıştır.

Önceleri sabit bir yer ve resmi bir dernek çatısında olmadan yapılan bu çalışmalar, Fatihte 2 odalı bir evin hayır olarak tahsis etmesiyle mekana kavuşmuş olup, bu gün 140 memlekette faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletlerce’de tanınmış resmi bir hayır kurumu haline gelmiştir.

İHH, 28 Şubat sürecinde Vakıf Başkanı Bülent YILDIRIM’ın 3 ay süreyle tutuklu kalması hariç, 1993’lerden bu güne kesintisiz 365 gün ve 24 saat esasıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

İHH şu anda 140 memlekette katarakt ameliyatından su kuyularına, camilerden okullara ihtiyaç duyulan her alanda tamamen hayırsever halkımızın kendisine emanet ettiği yardımlar nisbetinde faaliyet göstermeye devam etmekte olup, yardımların arttığı seviyede faaliyetlerin de artacağı tabidir.

Halkımızın yardımseverliği çok iyi seviyede olup, Türkiye 230 memleket arasında ekonomik açıdan 17. sırada olmasına rağmen, insani yardımda 4. sırada yer almaktadır.

İHH, Milli Görüş camiasından ortaya çıkan bir kuruluş olmakla beraber, bu gün tüm İslami camialar bu kuruluşta yer bulabilmekte ve faaliyetlerine katılabilmektedirler.

2013 yılında 240 milyon TL yardım toplayan İHH’nın, 2014 yılında 450 milyon TL yardım toplayacağı tahmin edilmektedir. 17 Aralık Süreci sonrasında, özellikle paralel yapı tarafından tırların durdurulması ve İHH Kilis Ofisinin basılmasından sonra, İHH’ya yapılan yardımlarda 2-3 kat artış olduğu gözlemlenmektedir.

İHH’NIN SURİYE KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ

Suriye direnişinin başladığı ilk günden itibaren ihtiyaç sahiplerinin yanında yer alan İHH, şu ana kadar Suriye halkı için 2500 tır yardım malzemesi göndermiştir ve Suriye halkının muhtaçlığı geçinceye kadar bu yardımlarına devam edecektir. Yardımlar genelde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yoğunlaşmakta ise de, Suriye’nin hemen her bölgesine ulaştırılmaktadır.

En son bu hafta sonu 79’u İstanbul’dan, geri kalan 150’si 60 farklı ilden olmak üzere, toplam 45 milyon TL değerinde ayni yardım taşıyan 229 tır yardım malzemesini Suriye halkına ulaştırmıştır.

Suriye’ye yönelik yardım faaliyetlerini öncelikle Suriye içindeki ihtiyaç sahiplerine yönelttiği gibi, Suriye sınırında özellikle Reyhanlı ve Kilis’teki ihtiyaç sahiplerine de yardım edilmektedir. Suriye içinde tamamen İHH tarafından tesis edilip yönetilen ve tüm ihtiyaçları karşılanan 2 adet yetim kampı mevcuttur.

Suriye içinde ve sınırda günlük 17 bin civarında ekmek, 12 ile 20 bin civarında da sıcak yemek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır. Nasıl Medineliler Mekkeli muhacirlere ensar oldu ise, İHH’da halkımız adına Suriye’li muhacirlere ensar olmaya çalışmaktadır.

YETİM ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ

Yetim çalışmaları; hem Kur’anda sıklıkla emredilen yetimlere yönelik sorumluluklarımızın olmazsa olmaz bir unsuru, hem de Hristiyan misyonerliği yapan yardım kuruluşlarının Hristiyanlaştırma faaliyetlerine karşı bir panzehir, hem de yetimlerin organ mafyası ve fuhuş çetelerinin ağına düşmemesi için bir önlemdir.

Bu gün sadece İngiltere merkezli bir misyoner yardım kuruluşu dünya çapında 4 milyon yetime yardım sağlamakta olup,bu misyonerlik faaliyetleri sonucu, 100 yıl önce Afrika nüfusunun sadece % 6’sı Hristiyan’ken, bu gün 1 milyara ulaşmış olan Afrika nüfusunun % 55’i Hristiyan olmuştur. Eğer biz yetimlere ulaşamazsak, ileride tümünün Hristiyan olması söz konusu olabilecektir. Hatta öyle ki, ismi Muhammed olan papazlar vardır Afrika’da..

Günümüzde binlerce yetimin organ mafyasınca organları alınıp satılmakta, milyonlarca yetim çocuk fuhuş çetelerinin ağına düşürülerek, tüm hayatları boyunca kurtulamayacakları seks köleliğine mahkum edilmektedirler.

Müslüman bir yetim çocukken misyonerlerin yardımlarının etkisiyle Hristiyan olmuş, organ mafyasına yada fuhuş çetelerinin ağına düşmüş bu yetimlerin hesabı elbette bizlerden de sorulacaktır.

Bu nedenlerledir ki İHH, bu konuda hesaptan korkarak sorumluluklarını yerine getirmek isteyen halkımız adına, yetimlerle ilgili çalışmaları çok önem vererek ciddiyetle gerçekleştirmektedir.

İHH’NIN YETİM ÇALIŞMALARI

İHH babasız yetimleri korumasına almakta, varsa annesi, yoksa amca ve dayı gibi yakın akrabaları yanında, yoksa kurduğu Yetimhanelerde desteklemekte ve bu destek üniversiteyi bitirinceye kadar kesintisiz devam etmektedir.

İHH tüm yetimlerin İslam fıtratı üzerine olduğunun bilinciyle, ırk, renk, dil ve din ayrımı yapmadan yetim çalışmalarına devam etmektedir.

Şu anda 46 memlekette 36 bin, Türkiye’de 5 bin olmak üzere, 41 bin yetime yardımcı olmakta olup, bunlardan 1500’üne kurduğu yetimhanelerde bakmakta olup, dır. 2014 yılı sonunda 50 bin yetime, 2016 yılı sonunda ise 100 bin yetime destek olmayı hedeflemektedir.

İHH YETİM ÇALIŞMALARI 3 ALANDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR.

1- Maddi Destek Sağlama Faaliyetleri; Anası yada yakın akrabası yanında barınan ihtiyaç sahibi yetimlere, her ay 90 TL maddi destek sağlama çalışması. Türkiye için küçük olan bu rakam, Asya ve Afrika ülkelerinde bir mühendis maaşına eşit bir miktar olduğundan, sadece o yetimin ihtiyacını karşılamakla kalmamakta, kardeşlerinin ve ailesinin ihtiyaçlarına da ciddi katkı sağlamaktadır. Şu anda Afrika’da 10 bin yetime aylık maddi destek sağlanmakta olup, bu maddi yardımla dolaylı olarak en az 50 bin yetimin desteklendiği tahmin edilmektedir.

2- Fiziki Destek Sağlama Faaliyetleri; Yetim ailelere ev sağlanması, evlerinin tamiri ve ev eşyası sağlanması, yetimlerin okul giderlerinin sağlanması gibi çalışmalar.

3- Psikolojik ve Manevi Destek Sağlama Çabaları; Yetim ailelerin yaşadıkları acılar ve yoksunluklar nedeniyle düştükleri psikolojik sıkıntıları hafifletmek için psikolog desteği sağlamak ile, ailelerin manevi açıdan eğitimi ve desteklenmesini sağlamak gibi faaliyetlerdir.

BU ÇALIŞMALARI YAPMAK İÇİN 3 ANA KAYNAK KULLANILMAKTADIR.

1- Kişi, kurum yada ailelerin aylık 90 TL ile bir yetimin desteğini üstlenmesi.

2- Yetim havuzlarına gönderilen yardımların yetimlerle ilgili her türlü faaliyette kullanılması.

3- Yetim Projeleri ile, yetimler için okullar, yetimhaneler kurulması ve başka yatırımlar yapılması. Yetim projelerinin toplam tutarının 9,5 milyon TL.’yi bulması bekleniyor.

YETİMLERLE İLGİLİ GÜNDEM OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI

İHH yetimlerle ilgili dünya çapında gündem oluşturmak için her türlü medya vs. imkânı kullanmaya çalışmaktadır. Bu faaliyetlerin neticesi, İKT – İslam Konferansı Teşkilatı, 57 İslam Memleketinde her yılın Ramazan ayının 15’ini Dünya Yetimler Günü İlan etmiştir.

İHH Ramazanın 14,15 ve 16. Günlerinde, İstanbul Sultanahmet meydanında Yetim Çalışması yapılacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullar ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kurslarında uygulanacak, İyilikte Yarışan Sınıflar Projesi ile, her sınıf öğrencilerinin kendi aralarında toplayacakları aylık 90 TL ile, bir yetime destek olması sağlanmaktadır.

Bu şekilde hem daha çok yetime maddi destek sağlanması söz konusu olacağı gibi, hem de öğrenciler ve ailelerinde yetim ve dayanışma bilincinin oluşturulması, bireyselliğin ve bencilliğin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Manevi boyutu maddi boyutundan daha önemli olan bu proje ile, şu ana kadar 5 bin sınıfta 150 bin çocuk bu kampanyaya katılmış olup, bu proje ile geleceğin iyiliksever nesli oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi