İHH, Suriyeyi CNN Internationalda Anlattı

Durmuş Aydın CNN International canlı yayınında Suriye halkına yapılan yardım çalışmalarını anlattı.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın CNN’e konuştu. Aydın: 'Biz sadece insani yardım çalışması yapıyoruz. Gazze için ne yaptıysak Suriyeli mültecilere, Suriye’deki ve diğer ülkelerdeki yardıma muhtaç insanlara da aynısını yapıyoruz. ' dedi

Durmuş Aydın CNN International canlı yayınında Suriye halkına yaptığımız yardım çalışmalarını anlattı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Sorumlusu Durmuş Aydın, Suriyelilere yapılan yardımları CNN International canlı yayınına katıldı. Durmuş Aydın, İHH’nın çatışmaların başından bu yana Suriyelilere yaptığı insani yardımları anlattı.

Durmuş Aydın’ın CNN Röportajı:

CNN: Suriyeli mülteciler Türkiye sınırına da akın ediyorlar. Raporlara göre Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 80 bin mülteci bulunuyor. Bu durum Türkiye üzerinde, Ankara’nın Suriye hükümetine karşı tutumunu sertleştirmesi yönünde baskı oluşturuyor. Birkaç yıl önce düzenlenen Gazze’ye Özgürlük Filosu’nun organizatörlerinden biri olarak da bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı çatışmanın merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. İHH Dış İlişkiler Sorumlusu Durmuş Aydın şu anda CNN İstanbul Ofisi’nde. Yayınımıza katıldığınız için teşekkür ederiz. İHH İnsani Yardım Vakfı Suriyeli mülteciler ve mağdur Suriye halkı için tam olarak neler yapıyor?

Durmuş Aydın: Ben de teşekkür ederim. İHH olarak Mart 2011’den bu yana Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak’taki Suriyeli mültecilere; bebek ve yetişkinler için gıda, sağlık hizmeti vb. acil ihtiyaçları yönünde yardım ulaştırıyoruz. İHH, ayaklanmanın başlamasından bu yana Türkiye, Irak ve diğer ülkelere sığınan mültecilere yardım için elinden geleni yapıyor. Şu anda Türkiye’de bulunan 80 binden fazla mültecimizin ihtiyaçları çok fazla. Ayrıca Lübnan ve Ürdün’de de mültecilerin sayısı her geçen gün artıyor. İHH ekipleri hem Türkiye içerisinde hem de Halep, Hama ve İdlib gibi Suriye kentlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Mobil kliniklerimiz mültecilere ücretsiz sağlık hizmeti veriyor.

Spiker: İHH’nın sınırı geçerek Suriye bölgesine girdiğini mi söylüyorsunuz?

Durmuş Aydın: Evet. Biz insani yardım çalışmalarımızı Suriye’de Halep, Hama ve İdlib’de Türkiye’de ise Antakya, Gaziantep, Kilis ve diğer şehirlerde de sürdürüyoruz. Özellikle mobil kliniklerimizle ve mültecilere taze yemek sağlamak üzere hizmet veren mobil aşevimizle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Spiker: İzin verirseniz şunu da sormak istiyorum; bazı insanlar tüm bunların siyasi yönüyle ilgili de birtakım şeyler söylüyorlar, 2010’da Gazze’ye Özgürlük Filosu’nun organizasyonuna katkıda bulunmuştunuz, vatandaşlarınızdan bazılarının ölümüne neden olan Mavi Marmara’yı göndermiştiniz. Ayrıca bu kamplarda da Türk hükümeti tarafından ayrıcılıklı bir muamele gördüğünüz söyleniyor, doğru mu bu?

Durmuş Aydın: Hayır. Biz sadece insani yardım çalışması yapıyoruz. Gazze için ne yaptıysak Suriyeli mültecilere, Suriye’deki ve diğer ülkelerdeki yardıma muhtaç insanlara da aynısını yapıyoruz. Bunun dışında bir şey söz konusu değil. Başka bir takım meselelere bağlı olarak spekülasyon ve manipülasyon yapılıyor. Ancak biz İHH olarak sözünü ettiğimiz mülteci kamplarında ve şehirlerde bulunan ihtiyaç sahiplerine gereken yardımın sağlanması noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunun dışında söylenenlerin tamamı manipülasyondur ve bölgede yaşananları yansıtmamaktadır.

Spiker: Yani kurumunuzun mültecilere ya da diğerlerine bunun dışında bir şey sağlamasının söz konusu olmadığını, söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını mı söylüyorsunuz?

Durmuş Aydın: Sizin de bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlar mültecilerin durumunun gün geçtikçe kötüleştiğine işaret ediyor. İHH olarak sözünü ettiğimiz şehirlerde ve ülkelerde ayaklanmanın başlamasından bu yana yaptığımız şey, sadece mültecilere gıda, çadır, gerekli sağlık hizmetleri vb. yardımın sağlanmasıdır.

Spiker: Peki sizi şu anda özellikle de Suriyelilere yardıma yönelten motivasyon nedir? Türkiye’deki bazı sınır bölgelerinde insanların Suriyeli mültecileri pek hoş karşılamadığını da gördük. Sizin motivasyonunuz nedir?

Durmuş Aydın: Bizi harekete geçiren şey “insan” olmamızdan başka bir şey değil. Haiti’de insani kriz olduğunda da İHH olarak oradaydık, Amerika’da insani kriz olduğunda da oradaydık. Şimdi de insaniyet namına, Suriye’de, Gazze’de ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan insani krizlerde, rejim ya da felaketlerin kurbanı olan insanlara desteğimizi göstermek için aynı şeyi yapıyoruz.  (Timetürk)


İHH Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın CNN'e...

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı