Fanatik Budistlerin son iki ay içerinde 1000’den fazla insanı katlettiği Arakan’da, zulümden kaçan Müslümanlar; Bangladeş’te bulunan kamplara sığınmaya çalışıyor.
İHH ekipleri daha önceki yıllarda gelenlerin çoğunlukta olduğu ve yüz binlerce insanın yaşam mücadelesi verdiği kamplara girdi. İHH ekipleri kamplarda acil yardım ve gıda yardımı çalışmaları gerçekleştiriyor.
Yıllardır sistematik şekilde ülkelerinden uzaklaştırılmaya çalışılan Arakanlı Müslümanlar, fanatik Budistlerin vahşetine maruz kalıyor. Son iki ay içerisinde 1000’den fazla Müslümanın hayatını kaybettiği olaylarda binlerce Müslüman da evlerini terk etmek zorunda kalarak mülteci kamplarına yerleşti.
Haftalardır bölgede bulunan İHH ekipleri uzun uğraşlar sonucunda mülteci kamplara girmeyi başardı. Daha önceki yıllarda aynı kamplarda yardım çalışmaları gerçekleştiren İHH ekipleri bu sefer kamplara girerken zorluk yaşadılar.
İHH İnsani Yardım Vakfı uzun yıllardır aralıksız yardımlarını sürdürdüğü Arakanlı mültecileri son olaylardan sonra da yalnız bırakmadı. Myanmar’daki topraklarından kaçmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanların Ramazan ayını rahat geçirebilmeleri için gıda ve acil yardım çalışmalarını sürdüren İHH bölgede daha önce yaptığı yetimhane, mescit ve okulların sayısını da arttırmayı planlıyor.
İHH Acil Yardım Ekipleri bölgede yoğun bir şekilde çalışırken İHH Arakan Bölge Koordinatörü Sait Demir, “Son gelişmelere göre bir kriz masası oluşturduk. Buradaki Müslüman topluluğun sesinin dünyaya duyurulması dâhil her türlü resmi ve insani girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Uzun yıllardan beri devam eden fanatik Budist zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş’e sığınmaktan başta çare bulamıyorlar. Şu an Bangladeş’te resmi olarak kayıtlı 35 bin Arakanlı mülteci bulunurken resmi olmayan rakamlarda bu sayının 500 bine yaklaştığı belirtiliyor. Ancak hem Bangladeş’in ekonomik olarak bu yükü kaldıramayacak olması hem de Myanmar devleti arasındaki siyasi ilişkiler Bangladeş devletinin mültecileri kabul etmemesine sebep oluyor. Arakan’dan kaçanlar geri dönemedikleri gibi Bangladeş’e giremeyince ya geceleri gizlice sınırı geçiyorlar ya da nehirlerdeki teknelerde yaşam mücadelesi veriyorlar.
Myanmar – Bangladeş sınırında bulunan mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşayan Müslümanlara yardım etmek isteyen hayırseverler ve bağışçılar; www.ihh.org.tr adresindeki Online Bağış bölümünden ya da 0212 631 21 21 numaralı telefonlardan İHH'ya ulaşarak bağış yapabilirler.
İHH, Arakanlı Müslümanların yaşadığı dramla ilgili bir kapsamlı bir RAPOR hazırladı. Raporda insan hakları açısından mevcut durum şu şekilde özetleniyor:
1. Arakan’da her gün Müslümanlar katledilmeye devam etmektedir.
2. Hapsedilmiş ve işkence gören çok sayıda Müslüman’ın olduğu bilinmekte ancak kimlikleri ve sayıları hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamaktadır.
3. Kadınlara tecavüz edilmektedir.
4. Mutad bir uygulama olarak devam eden seyahat yasağının yanı sıra Rohingyalara uygulanan sokağa çıkma yasağı hayatı tamamen felç etmiştir.
5. Camiler, mescitler, evler, köyler yakılmakta ve yok edilmektedir.
6. Devletten izinsiz mescit ve medreselerin tamiri yapılamamaktadır. Bu yasağı denetleyebilmek için de mutad bir uygulama olarak mescit ve medreseler yılda üç defa fotoğraflanmak zorundadır. İzinsiz bir tadilat yapılması durumunda altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ve para cezası uygulanmaktadır. Son 20 yılda yeni cami veya medrese yapımına asla izin verilmemiştir.
7. Tüm aile bireylerinin tamamının yer aldığı bir fotoğraf her yıl hükümet yetkililerine teslim edilmek zorundadır. Doğan her çocuk için ve ölen her aile bireyi için devlete vergi verilmesi zorunluluğu vardır.
8. Müslümanların seyahat özgürlüğü yoktur. Bir Müslüman, köyünden başka bir köye gitmek için devlete vergi verip izin almak zorundadır.
9. Beton evler yapmaları yasak olan Müslümanlar, evlerini ahşaptan yapmak zorundadır. Devlete ait kabul edilen bu evler yanlışlıkla yanarsa ev sahibi devletin evini yakmaktan altı yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır.
10. Bir Müslüman iş yeri açabilmek için bir Budist’le ortaklık kurmak zorundadır. Bu ortaklıkta Budist, sermaye koymadan işletmenin yarısına ortak olmaktadır.
11. Müslümanlar, hayvanları için her yıl devlete vergi ödemek zorundadır.
12. Müslümanların evlenmesi izne tabidir. Evlenmek isteyen Müslüman kadın ve erkekler devlete ayrıca vergi ödemek zorundadır. Vergilerini ödeseler bile devlet izin vermezse evlenemezler.
13. Müslümanlar devletin hiçbir imkânından faydalanamamaktadırlar. Örneğin hastalandıklarında devlete ait hastanelere gidemezler.
14. Müslümanlar en fazla liseye kadar okuyabilmektedirler.
15. Müslümanların devlet dairelerinde çalışmaları yasaktır. Bugün Arakan’da tek bir Müslüman devlet memuru bulunmamaktadır.
16. Müslümanlar sabit telefon ya da cep telefonu sahibi olamamaktadır.
17. Müslümanların motorlu taşıt sahibi olması yasaktır.
18. Bir Müslüman’a bir suç isnat edildiğinde kendisini savunma hakkı verilmemekte ve derhâl hapsedilmektedir. Polis ya da asker sebepsiz yere bir Müslüman’ın evine baskın yapabilir ve kendisine herhangi bir suçlamada bulunabilir. Baskını yapanlar tutuklama yapmamak için rüşvet istediklerinde istedikleri rüşveti alamazlarsa kişiyi derhâl tutuklarlar.
19. Müslümanların saat dokuzdan sonra sokağa çıkması ve polisten izinsiz akraba ya da komşu ziyareti yapmaları yasaktır.
20. Müslümanlar hiçbir ücret almadan devlet ya da Budistlerin işlerinde çalıştırılmaktadır.
21. Müslümanların vatandaşlık hakları yoktur. Müslümanlara üzerinde “yabancılara aittir” ibaresi yazan özel beyaz bir kimlik verilir. Bu kimlik sadece bilgi amaçlıdır. Hiçbir geçerliliği yoktur.
22. Müslümanlara pasaport verilmemektedir. Komşu Bangladeş’e geçmek için geçerli bir belge düzenlenmekte, bu belge bazen geri dönüşte kabul edilmemekte ve bu kişiler ülkelerine geri dönememektedirler.
RAPORUN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ...