Sinan Ön’ün yazısı:
İnsanın başka bir insanla, içinde yaşadığı karmaşık toplumla ve bu topluma egemen olan siyasal iktidarla ilişkilerinde temel ölçüyü yaratıcısı ile ilişkisi belirler. Belki de “belirlemeli” dersek daha doğru bir ifade tarzı olacak. Çünkü bu ölçüden uzaklaşan, istikametini “sırat-i müstakim” üzere olmaktan çıkaran insanların hâkimiyetinde geçen zamanlar yaşıyoruz.
Alev Alatlı bir programda; “her yasal olan helal değildir” diyordu. Ne kadar doğru değil mi? Bugün kim milli piyangoya helal diyebilir ama yasal. Ya da miras hukuku, boşanma ve nafaka, çalışma hayatındaki düzenlemeler, adına “katılım” bankacılığı denilse bile mevcut ekonomik sistemin kuralları ile işleyen bankalar yasal değil mi?
Oysa inancında oldukça muhafazakâr ancak yaşamında fazlasıyla seküler olan garip bir toplum olduğumuzun örnekleriyle dolu hayatımız! Dün, daha fazla kâr elde etmek uğruna yatırdıkları paralarını kurtarmak için, batan bankaların önünde “cevşen okuyan” tesettürlü ablaların yerini bugün “çiftlik bank” gibi farklı “yatırım” yollarından daha fazla kazanmak isteyen “mağdurlar” almadı mı?