“İdlib'de 21. Yüzyılın En Büyük Kayıpları Yaşanabilir”

BM Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, "İdlib'de gelecek birkaç ay, en kötü insani felaket haline dönüşmeden ve 21. yüzyılın en büyük insani kayıpları yaşanmadan sorunla başa çıkmanın yolları olmalı." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "İdlib için hepimiz alarma geçtik. İdlib halkı için bu anın ne kadar tehlikeli olduğunun altını çizmek istiyorum." dedi.

İdlib'de yaklaşık 4 milyon sivilin yaşadığını, bunların 2 milyonunun insani yardımlara ihtiyaç duyduğunu anlatan Lowcock, "Korumasız durumdaki insanlar için son derece alarm durumundayız." ifadesini kullandı.

Lowcock, geçmişte Doğu Guta ve Halep'teki sivillerin çoğunun yapılan anlaşmalarla İdlib'e geldiğini, bunun aksine İdlib halkının böyle bir şansı olmadığını vurgulayarak, bölgede yaşanacak olası bir trajediye dikkati çekti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, "İdlib'de gelecek birkaç ay, en kötü insani felaket haline dönüşmeden ve 21. yüzyılın en büyük insani kayıpları yaşanmadan bu sorunla başa çıkmanın yolları olmalı. Bu bizim en önemli mesajımızdır." diye konuştu.

İdlib'de çok büyük sivil kayıpların yaşanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Lowcock, İdlib'deki olası bir göç dalgasına karşı detaylı planlarının olduğunu söyledi.

Lowcock, İdlib geneline yapılacak genel bir saldırı durumunda 800 bin sivilin göç edeceği öngörüsünde bulunarak, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) stoklarında 850 bin sivile bir hafta yetecek hazır yemek stoğunun olduğu bilgisini paylaştı.

Sivillerin büyük topluluklar halinde İdlib'in farklı bölgelerine doğru hareket edebileceği ihtimali konusunda hazırlıklarını yaptıklarını anlatan Lowcock, bu kapsamda geçen hafta Esed rejimi ve Suriye Kızılayı ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Rejimle görüşmeye ilişkin açıklama

Lowcock, AA muhabirinin, "Geçen hafta, İdlib'deki sivillere yönelik Esed rejimiyle görüşmeler yaptığınızı söylediniz ama rejim halihazırda İdlib'e saldırıyor ve hava saldırıları düzenliyor. Rejimin İdlib'deki sivillere yönelik planı nedir? Önce saldırıp sonra yardımcı olmak mı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"BM, siyasi süreç kapsamında, Staffan de Mistura öncülüğünde nüfus yığılmasının yaşandığı İdlib'de 'kanlı bir savaş' ve 'katliamı' önlemek için ciddi müzakereler yürütüyor. Bizim en önemli mesajımız (olası bir) vahşetten ve 21. yüzyılda şimdiye kadar görmediğimiz insanlık felaketinden kaçınılması. Bu kabul edilemez, bundan kaçınılması gerekiyor."

İdlib'de büyük bir felaketin yaşanmasını arzu etmediklerini vurgulayan Lowcook, Esed rejimi ve diğer ilgili taraflarla bu kapsamda görüşmeler yaptıklarını aktardı.

"İdlib'de bir haftada 30 bin kişi yerinden edildi"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın brifinginde çatışmaların arttığı İdlib'deki 2 milyon sivilin durumundan ve güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi.

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve orta kesimlerindeki Hama'da son günlerde artan hava saldırılarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirten Dujarric, hava saldırılarının düzenlendiği bölgelerde 1-9 Eylül tarihlerinde 30 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Yerlerinden edilenlerin İdlib'in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın yerlere gittiğini söyleyen Dujarric, tüm zorluklara rağmen Türkiye üzerinden bölgeye insani yardımların yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

Dujarric, Suriye'de tüm taraflara sivillerin ve sivil altyapının korunması için gerekli tüm önlemleri almaları çağrısı yaptı.

 

 

Suriye Haberleri

Suriye lideri Şara: Çocukluğum Filistin sevgisiyle geçti
IŞİD’in Suriye'deki bombalı saldırı girişimi engellendi
Halep Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki: Bize nasip olan özgürlük Gazze'ye de nasip olacak!
"Esed zaliminin düşmesini 60 senedir bekliyoruz!"
İtalya: Suriye ile diplomatik ve dostluk ilişkisi başlatıyoruz