İdarî Soruşturmalardan Sonuç Çıkmıyor

Hantepe saldırısından günler sonra çelişki dolu açıklama yapmakla eleştirilen Genelkurmay, olayla ilgili idari soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.

Ancak ihmallerin olduğu tespit edilen Dağlıca, Aktütün, Reşadiye ve İskenderun saldırıları için de idari soruşturma açılmıştı. Bunların hangi aşamada olduğuna dair bugüne kadar bilgilendirme yapılmadı. Bunun yanında soruşturmaya konu olan şüpheliler hakkında nasıl bir yaptırıma gidildiği de bilinmiyor. Bunların akıbetini hukukçular da merak ediyor.

Emekli Askeri Yargıç Faik Tarımcıoğlu, güven duygusunun zedelenmemesi için soruşturmaların şeffaf ve ivedi bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor. Geçmiş yıllarda bazı soruşturmaların üstünün örtülmek istendiğine işaret ederek, şunları kaydediyor: "Kamuoyunun, idari soruşturma adı altında bazı davaların üstünün örtüldüğünü düşünmesinde, kimse kötü niyet aramasın. 'Kol kırılır, yen içinde kalır' kendi işimizi kendimiz görürüz mantığıyla soruşturma yürütmek hukuka aykırıdır."

SORUŞTURMA VAR, SONUÇ YOK

Askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturmayla olayların sümenaltı edilmek istendiğine kamuoyu defalarca şahit oldu. Heronlara yakalanan PKK'lılar için, "Adamlarımız çok zayiat verdi. Ya Heron'u düşürün ya da koordinatlarını değiştirin." diyen üsteğmen ile, "Çaresine bakarız." cevabını veren yarbay arasında geçen konuşmayla ilgili açılan soruşturmanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen gelişme kaydedilmediği ortaya çıktı. 'Karargâh Evleri Davası'nın üzerini örtmekle suçlanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok, soruşturma sonunda subaylardan birinin ifadesini almış, diğerini ise serbest bırakmıştı. 1993'te Meclis'te kısmi affın görüşüldüğü gün, korumasız sevk edilen 33 asker Bingöl'de hayatını kaybetti. Olayla ilgili açılan idari soruşturmanın akıbeti 17 yıl sonra Ergenekon davasının ek klasörlerinde çıktı. Buna benzer örnekler, son yıllarda yaşanan olayların da üzerinin kapatılacağı kuşkularını artırıyor.

Dağlıca: 2007'deki Dağlıca baskınında 13 asker hayatını kaybetmiş, 8 er de esir alınmıştı. Taraf gazetesi, baskının Jandarma İstihbaratı tarafından, 9 gün önce Genelkurmay'a bildirildiğini ortaya çıkardı. 3 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın hangi aşamada olduğu bilinmiyor.

Aktütün: 4 Kasım 2008'de 15 askerin hayatını kaybettiği Aktütün baskınının göz göre göre geldiği tespit edildi. İç güvenlik harekât durum raporları ve Heronların ilettiği görüntüler, Genelkurmay'ı baskından bir ay önce haberdar etti. İdari soruşturma açıldı. 2 yıldır sonuç bekleniyor.

İskenderun: İskenderun'da Remzi İlboğa Kışlası'na 31 Mayıs 2010'da yapılan saldırıda da vahim iddialar vardı. 6 askerin hayatına mal olan saldırıdan 6 ay önce hazırlanan raporda tedbirlerin alınması istendi. Soruşturmanın hangi aşamada olduğu bilinmiyor.

Paşalar Operasyonu: 11 Ağustos 2008'de Kemah'ta mayın patlaması sonucu 9 asker hayatını kaybetti. Erzurum cumhuriyet savcılarının yürüttüğü soruşturmada üç köylünün, olaydan bir gün önce Erzincan Jandarma İstihbarat Müdürü Binbaşı Nedim Ersan'ı arayıp köyde PKK'lıların olduğunu ihbar ettikleri belirlendi. Ergenekon tutuklu sanığı Ersan, bunu kabul etti. İdari soruşturmada yaptırım çıkmadı.

Reşadiye saldırısı: 7 Aralık 2009'da Reşadiye'de askerî araca pusu kuruldu. 7 asker hayatını kaybetti. Genelkurmay, PKKlılara ait telsiz konuşmalarını yayınladı. Ancak saldırı sonrası yapılan güvenlik zirvesinde eski MİT Müsteşarı Emre Taner, telsiz konuşmalarıyla ilgili olarak "Olay PKK işi, ama telsiz konuşmaları değil." açıklamasını yapmıştı. Kamuoyu, konuyla ilgili aydınlatılmadı.

ZAMAN

Haber Haberleri

İbrahim Kalın, Hamas yetkilileriyle ateşkes için bir araya geldi
Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek
İstanbul'a bir ilçe daha geliyor: 20 mahalle birleşecek
Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı