Uluslararası Af Örgütü'nün yaptığı çalışmaya göre küresel düzeyde idamların sayısı geçtiğimiz yıl üçte bir düzeyinde azalarak son 10 yıldaki en düşük seviyeye ulaştı. Rapora göre 2017'de dünya genelinde 993 idam cezası uygulandı ve bu sayı 2018'de 690 olarak gerçekleşti.
Çin'de yaşanan infazlara ilişkin resmi bilgilere erişilemediği için raporun verilerinde Çin hariç tutuluyor. Öte yandan İran'da dahi idam cezalarının yüzde 50 oranında düştüğü kaydediliyor. Aynı şekilde Irak, Pakistan ve Somali'deki rakamlarda ciddi bir düşüş söz konusu.
Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo'nun değerlendirmesine göre bu durum ülkelerin idamın bir çözüm olmadığını anlamaya başladığını gösteriyor. Euronews’in aktardığına göre Naidoo şunları söylüyor:
"En çok idam uygulayan ülkelerde hissedilir şekilde düşüş yaşandığını görüyoruz. Bu umut verici bir tablo. Artık bu insanlık dışı zalim uygulamanın yakın zaman içerisinde tamamen sona ereceğini ve tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacağını düşünüyorum.
İdam sayısı artan ülkeler de var
Ne var ki, raporda olumlu gelişmeler gibi bazı olumsuz durumlara da değiniliyor. Mısır, Belarus, Japonya, Singapur, Güney Sudan ve ABD'deki idamlarda artış gözlendiği belirtilerek Tayland'ın 2009'dan bu yana ilk idamını gerçekleştirdiği kaydediliyor. Öte yandan Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın 40 yıldır uygulanmayan idam cezasının yeniden uygulanmaya başlayacağını açıklaması da olumsuz bir gelişme olarak yer alıyor.
Özellikle Mısır'da 2017 ile 2018 arasında verilen toplu idam cezalarında yüzde 75 artış görüldü ve sayı 402'den 712'ye yükseldi. Verilen idam cezalarının infaz edilme süresi ve tarihi farklı olduğu için bu rakamlar önümüzdeki yılların istatistiklerini etkileyecek. Verilen bazı idam cezaları ise daha sonra müebbet hapse çevriliyor veya uygulanmıyor.
Dünyanın en çok idam uygulanan ülkesi Çin
Bunlardan ayrı olarak Çin dünyanın en çok idam cezası uygulayan ülkesi olmaya devam ediyor. Tam sayılar bilinmemekle birlikte binlerle ifade edilebileceği belirtiliyor
Resmi verilere göre günümüzde idamını bekleyen 19 bin kişi bulunuyor. Aralık 2018'de Birleşmiş Milletler'de idam cezaları için küresel moratoryum ilan edilmesi teklifine 121 ülke içerisinde sadece 35 ülke karşı çıkmıştı ancak gidişatın bu yönde olduğu görülüyor.