"İç Güvenlik Paketi"nin Görüşmeleri Yine Tartışmalı

TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi"nin görüşmeleri tartışmalı başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet, grup önerilerinin ardından da itirazlarını sürdürdü. Saat 14.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu, 6.5 saat sonra, komisyon ve hükümetin yerini almasıyla, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarıyı görüşmeye başlayabildi.

Muhalefet tasarı ile ilgili itirazlarını sürdürürken, birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, geneli üzerinde gruplar adına konuşacakların isimlerini anons ederek, kürsüye çağırdı. Kimsenin gelmemesi üzerine Bahçekapılı, bu kez şahısları adına konuşmalara geçti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın da kürsüye gelmemesi üzerine AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'i çağırdı. Şahin, kürsüye gelip konuşmaya başladı ancak CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Başkanlık Divanı önüne gelerek Bahçekapılı'ya itirazlarını ifade etti. Bu sırada bazı muhalefet milletvekilleri de oturdukları sıra kapaklarına vurmaya başladı.  

Şahin kısa süren konuşmasını tamamlayarak yerine oturdu. Muhalefetin Divan önünde itirazlarını sürdürmesine Bahçekapılı, "Söz verdim, çağırdım, gelmediniz" diyerek, tasarının geneli üzerinde 20 dakika süreyle soru cevap işlemi yapılacağını söyledi. Bu sırada kürsü önünde itirazlar sürerken Bahçekapılı sisteme geren milletvekillerinin adını okuyarak sorularını sormasını istedi ama ne AK Parti'li ne de muhalefetten hiçbir milletvekili soru sormadı. 

Bahçekapılı, muhalefetin tepkilerini sürdürmesine, "Üç, dört kez çağırdım gelmediniz, sizi bekleyemem, kusura bakmayın" karşılığını verdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önünde yığılma arttı. Kimsenin soru sormaması üzerine Bahçekapılı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Buyurun sayın bakan, süreniz 10 dakika" dedi. 

Tartışmaların sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.  Bahçekapılı, birleşimi yeniden açtığında Ala'ya söz verdi. Ala, "soru olmadığını" belirterek konuşmadı. Bunun üzerine Bahçekapılı, Tasarı'nın geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelerine geçilmesini oyladı. Tasarı'nın maddelerine geçilmesi, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 

"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan Tasarı'nın 1. Bölümü üzerinde konuşma yapmak için de muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı. Bahçekapılı, HDP, MHP, CHP'ye grup adına konuşup konuşmayacaklarını sordu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ayağa kalkıp Genel Kurul salonunun ortasına yığılarak Bahçekapılı'ya tepki gösterdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, kürsüye gelerek, tasarının hayırlı olmasını diledi.  

Şahsı adına söz isteyen olmadığını ifade eden Bahçekapılı, soru cevap işlemine geçeceğini söyledi. Milletvekillerinin soru da sormaması üzerine, maddeler üzerindeki önergelerin görüşüleceğini belirten Bahçekapılı, katip üye CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan önergeleri okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Bahçekapılı, kendisi okumaya başladı. CHP'lı Işık'ın yerinden kalkması üzerine AK Parti'li katip üye Bilal Macit oturdu.  

Bu sırada, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak ve Süleyman Çelebi'nin de olduğu bazı HDP ve CHP milletvekilleri, Genel Kurul salonunun ortasına giderek yere oturdu, alkış ve slogan atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bazı milletvekilleri de stenografların oturduğu bölümün sıralarına dayanarak ayakta durdu.

İlk 3 madde kabul

TBMM Genel Kurulu'nda, "İç Güvenlik Paketi"nin ilk 3 maddesi kabul edildi.

Genel Kurul'da, tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler sürerken. oturma eylemi yapan milletvekilleri, "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz" diye slogan attı.

TBMM Başkanvekili ABahçekapılı, tasarının maddeleri üzerindeki önergeleri okutmaya başlayınca muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Bahçekapılı, "Sizin yaptığınız eşkıyalık" diye bağıran CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'a, "Eşkıya da sensin, hırsız da sensin" karşılığını verdi.

Konuşmak için kürsüye gelen Altay'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İç güvenlik yasasına karşı çıkmak terörle mücadeleye karşı çıkmaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu Parlamento'dan her türlü engellemeye rağmen bu yasa çıkacaktır" sözlerini söylemesini, AK Parti'li milletvekilleri uzun süre alkışladı. AK Parti'li milletvekilleri, Altay'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "İç güvenlik yasası ya çıkacak, ya çıkacak" sözlerini söylemesini de alkışlayarak karşıladı.

Altay, "Biz bu filmi 4+4+4'te de görmüştük. O zaman da birkaç gün toleranstan sonra dönemin Komisyon Başkanı Nabi Avcı, muhalefetin bütün söz taleplerine kulağını tıkayarak, okutturup okutturup oylattı. Sizin burada yaptığınız kanun dışılıktır. Sayın Başkan orası sizin babanızın çiftliği değil. Benim nezdimde eşkıyasınız, Başkanvekili değilsiniz" ifadelerini kullandı.

Bahçekapılı, Altay'a "Çok da umurumdaydı" yanıtını verdi. Altay'ın, "Sayın Başkan siz eşkıya mısınız?" sözlerine de Bahçekapılı, "Sana ne" karşılığını verdi. 

Engin Altay, "Bu günaha ortak olmayın. Eğer olursanız öbür dünyada hesap veremezsiniz. Bu zorba tutumunuzdan, eşkıya tavrınızdan, ahlaksız tavrınızdan vazgeçin" diye konuştu. Bahçekapılı da Altay'a yönelik, "Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" dedi.

HDP'liler salondan ayrıldı

Daha sonra HDP'li milletvekilleri, topluca salondan ayrıldı. 

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da "Kaçak sarayda oturan zat nasıl Anayasa'yı askıya aldıysa, siz de Anayasa'yı ve İçtüzük'ü çiğniyorsunuz. Bunun hesabı mutlaka sizden sorulacaktır, millet bunu sizin yanınıza kar bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, "Bu çalışmaya salı günü başladık, tam beş gündür burada bu yasaya karşı olanların suistimalini yaşadık. Onlara her türlü söz haklarını verdik. Gazi Meclis'in bu kürsüsü suistimal edildi, hakaret edildi, şiddete uğratıldı. Şu anda İçtüzük'ün bütün kurallarına uyuyorum, vicdanım rahat ve böyle de gideceğim" diyerek birleşime ara verdi.

Aradan sonra tekrar toplanan Genel Kurul'da, birleşimi Başkanvekili Sadık Yakut açtı. 

Yakut, maddeler üzerindeki önergeleri okutmaya başlayınca, HDP'li milletvekilleri Başkanlık Divanı önüne geldi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bu ülkeyi çatışmaya, savaşa götüreceksiniz" diyerek itirazlarını sürdürdü.

Bu sırada, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu 13 HDP milletvekili, Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi yaptı ve Genel Kurul'un çalışmasını alkışlayarak protesto etti. Milletvekilleri slogan atarken, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan eliyle zafer işareti yaptı, Pervin Buldan zılgıt çekti, bir milletvekilinin de ıslık çaldığı duyuldu.

Bu sırada, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, önergeyi okuyan Katip Üye İsmail Kaşdemir'e müdahale etmek istedi. Kaşdemir de "Bana dokunma" dedi. Karaahmetoğlu'nu araya giren arkadaşları uzaklaştırdı.

TBMM Başkanvekili Yakut, partisinin önergesi üzerinde konuşan CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in, süresi bittikten sonra kürsüden ayrılmaması üzerine birleşime ara verdi. Yakut, aradan sonra tekrar açtığı birleşime, Öner'in kürsüden ayrılmaması ve HDP'lilerin alkışlı protestosunun devam etmesi üzerine tekrar ara verdi.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu