"İç Güvenlik Paketi"nin 6 Maddesi Daha Kabul Edildi

"İç Güvenlik Paketi" tasarısının 6 maddesi daha 18,5 saatlik çalışmanın ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri 18,5 saat sürdü. 

Genel Kurul dün saat 14.00'de TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Şah Fırat operasyonu hakkında bilgi sunumu ile başlayan birleşim grup önerileri, usul tartışmaları ve sataşma nedeniyle söz almalarla 19.30'a kadar devam etti. Ardından tasarının görüşmelerine geçildi. 

Muhalefetin çalışma süresinin uzamasına ilişkin itirazı ve yaşanan tartışma sonrasında saat 04.00'den itibaren ise Genel Kurul'u Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetmeye başladı. 

Sık sık yoklama ve karar yeter sayısı taleplerinin olduğu Genel Kurul çalışmasını saat 08.30'a kadar sürdürdü. 

Bu arada CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar üzerinde "Angarya yasaktır. Anayasa madde: 18" yazan dövizi Başkanlık Divanı'na doğru tutarak bir süre ayakta bekledi. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı'nın "Eyleminizi oturarak gerçekleştirin isterseniz, sağlığınız açısından" uyarısı üzerine Acar dövizi Divan'a bıraktı. Muhalefet milletvekilleri kürsüye de aynı dövizi astılar.  

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve İdris Baluken arka sıralara oturan Acar'ın tansiyonunu ölçtüler. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün tansiyonunu ölçtü. 

Bahçekapılı, 17. maddenin görüşmeleri sırasında CHP'li Acar'ın durumunu öğrenmek için birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon ve hükümetin yerinde olmaması üzerine Bahçekapılı, birleşimi saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı. 

Bazı CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'ndan "Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam" sloganları atarak çıktılar. 

Kabul edilen maddeler

Genel Kurul'da  kabul edilen 6 maddeye göre sentetik uyuşturucu maddelere yönelik cezai yaptırımın daha caydırıcı hale getirilmesi için, "sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler" de TCK kapsamına alınıyor. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılıyor.

Uyuşturucu satışı cezasının okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, halinde verilecek ceza yarı oranında daha artırılıyor.

Okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesislerle bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel ve işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki açık yerlerde uyuşturucu bulunduran, kullanan ve satın alanların cezaları yarı oranında artırılacak. Böylece, 200 metrede uyuşturucu kullanan veya bulunduranlara 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

Polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi 

Toplumda infial yaratan; öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kaçakçılık, fuhuş, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlarda, suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla kişi hakkında, mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek. 

Gözaltına alınan kişi en geç 48 saat, toplu olarak işlenen suçlarda 4 gün içinde hakim önüne çıkarılacak. 

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne yasaklanan silahlar, molotof kokteyli, demir bilye ve sapan taşıyarak katılanlar tutuklanabilecek. 

Vali emir verebilecek

Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. 

 Vali, kamu düzenini ve güvenliğini, kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla aldığı önlem ve kararların uygulanması için adli kuruluşlar ile yardım isteyebileceğine dair hükmü saklı kalmak kaydıyla askeri kuruluşlar dışında, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve  gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek.  

Kamu kurum ve kuruluşları, valinin bu konudaki emir ve talimatlarını yerine getirecek; aksi takdirde vali, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. Bunların yerine getirilmemesi veya geciktirilmesi nedeniyle oluşan kamu zararı ile gerçek ve tüzel kişilerin devlet tarafından karşılanan zararları, ilgili idarece genel hükümlere göre sorumlu kamu görevlilerinden tazmin edilecek.

Valilerin bu yetkileri ilçelerde kaymakamlar tarafından kullanılabilecek. 

Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların başgöstermesi halinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.  

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu