İç Güvenlik Paketi Görüşmeleri Sürecek

TBMM'de "İç Güvenlik Paketi" mesaisi bu hafta da sürecek. Paketin görüşmeleri üçüncü bölüm üzerinden yapılacak.

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya hazırlanıyor.  

Meclis, haftaya HDP'nin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği Gensoru Önergesi'ni görüşerek başlayacak. HDP'nin "kalkınma stratejilerinin yaratmış olduğu sorunlar, doğa katliamı, bölgesel eşitsizlik ve KOBİ'lerin yaşadığı sorunlar nedeniyle" Yılmaz hakkındaki gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, 9 Mart Pazartesi günü yapılacak. 

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta iki kurum için üye seçim yapılacak. Meclis, Haşim Kılıç'ın emekliye ayrılması nedeniyle boşalma için Anayasa Mahkemesi'ne üye seçecek. Sayıştay Genel Kurulunca seçilen üyeler Rıdvan Güleç,  Abdullah Şimşek ile Ahmet Zorlar arasından birisi yapılacak gizli oylamayla Yüksek Mahkemenin yeni üyesi olacak.  Genel Kurul'da yapılacak gizli oylamada; her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek. 

Genel Kurul'da ayrıca RTÜK'de HDP'ye düşen üyelik için de seçim yapılacak. HDP'nin, RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım'ın milletvekilliği için istifa etmesi sebebiyle boşalan üyelik için gösterdiği Ersin Öngel ve Nevruz Uğur arasından biri seçilecek.

Meclis'in İç Güvenlik Paketi için mesaisi bu hafta da sürecek. Paketin görüşmeleri üçüncü bölüm üzerinden sürecek. "Temel Kanun" olarak görüşülen 132 maddelik tasarının 46 maddesi geçen hafta kabul edildi. 

Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan", bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı 30 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı'nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak.   Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.

Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek. 

Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.  Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. 

Meclis, İç Güvenlik Paketi için yarından itibaren hafta sonuna kadar gece geç saatlere kadar mesai yapacak. 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu