İBB’den ayrımcılığa son!

Sulukule sitesinin tercih sebeplerinden birisi de güvenlik sistemlerinin ve güvenlik görevlilerin olmasıydı. Bariyerlerin kaldırılması ise güvenlik konusunda problemler teşkil ediyor.

HAKSÖZ HABER

Ekrem İmamoğlu’nun son icraatı Fatih Karagümrük semtinde bulunan Sulukule Toki konutlarının etrafındaki bariyerleri kaldırmak oldu. Karagümrük’ün içerisinde bulunan Sulukule Siteleri TOKİ tarafından 2011 yılında kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılmıştı. Sitenin güvenlik altyapısı, sitenin bakım hizmetlilerinin olması, bulunduğu merkezi konum ve bina yapıları sitenin bulunduğu alanı ve siteyi zengin ve lüks kategorisine sokmakta. Bu şartlarıyla Sulukule Sitesi kira fiyatları en yüksek olan yerlerden birisi oluyor. Karagümrük mahallesi ise gelir ortalaması olarak maalesef Fatih’in alt semtlerinden birisi.

Sulukule sitelerinde bulunanların yabancı kökenli vatandaşlar olmaları, dışarıdan bakıldığında çok zengin görülmelerine her ay mutlaka birkaç tane hırsızlık vakasına maruz kalmalarına neden olan bir durum olarak ön plana çıkıyor. Haliyle site yönetimi de güvenlik seçeneklerini arttırarak hırsızlıkların önüne geçmeye çabalamakta. Bariyerler de hem sitenin yapısını korumak için hem de izinsiz giriş çıkışları önlemek için yapılmıştı. Ancak İBB bunu bir ayrımcılık olarak görüp İBB TV üzerinden de ayrımcılığın yapıldığı lanse edilerek aldığı bariyerleri kaldırma kararını topluma faydalı bir iş olarak sunmakta.  

Sitenin içerisinde yaşayanların çoğunluğunu yabancı kökenliler oluştururken site yönetiminin bazı noktalarda İBB’nin yetki alanı ile sınırlandırılmış yetkileri mevcut.

Ekrem İmamoğlu hangi akla hizmet sitenin etrafında bulunan bariyerleri ve çitleri kaldırdı diye düşünecek olursanız Ekrem İmamoğlu’nun twitter hesabında yaptığı paylaşıma bakarak öğrenebilirsiniz. Twitter’da ‘nasıl başladı/nasıl sona erdi’ diye eski ve yeni fotoğrafların paylaşıldığı bir akım başladı geçtiğimiz günlerde. Ekrem İmamoğlu’da yaptığı Eski Sulukule/Yeni Sulukule fotoğrafları ile bu akıma dahil oldu.

Fotoğraflarda “Sulukule’de sadece demir kapıları değil, ötekileştiren anlayışı da yıktık” paylaşımını yapan İmamoğlu, bu adımın gerekçesi olarak site içerisinde yaşayanlar ile site dışındaki mahallede yaşayanları kaynaştırdık ifadelerini kullandı.

Peki sormak lazım Beylikdüzü belediye başkanlığı yaparken hangi sitenin kendisine ait olan demir bariyerlerini kaldırdın ya da kaldırabildin. Buna kim izin verebilirdi. İnsanların yaşam alanlarının güvenli oluşu onlar için ev tercihlerinde önemli bir etken olarak göze çarpıyor.

Bir siteye ait olan bariyerleri sırf yetkiniz var diye kaldırabiliyor oluşunuz, o sitenin geleceğini ve şuan ki koşullarını iyileştirmek yerine daha da kötüleştirmek gibi bir amaca hizmet ediyorsa bu eyleminiz gayri nizami bir davranış olmayacak mıdır? İBB olarak böyle bir eylemin sonuçları sizi ne kadar etkileyecektir? Neredeyse olumlu olarak İBB’nin bundan bir kârı dahi yok. Yapılan eylemin açıklaması dahi tutarlı değil. Diğer ilçelerde herhangi bir sitede böyle bir olayın vaki olması bile konuşulamazken sırf imar yetkilerinin bir kısmı İBB’de diye İBB bu durumu vatandaşların aleyhine kullanmakta bir beis görmüyor. Üstelik İBB bariyerlerin kaldırılmasını kast sistemini kaldıran bir uygulama olarak da lanse edebilmekte.

Gündem Haberleri

Gelecek, Saadet ve DEVA TBMM'de yeni grup kurdu
İstanbul'da son 24 saatte sahte içki nedeniyle 11 kişi öldü
Beşiktaş Belediyesi operasyonunda bakan yardımcısının kardeşine gözaltı
İşgal rejimi 7 Ekim'de kendi vatandaşlarını öldürdüğünü itiraf etti
"Anayasanın ilk dört maddesini kutsamak gibi yeni bir din mi türedi?"