İbadi’nin İki Kolundaki İki İz

Musul operasyonu öncesi Başika kampı üzerinden Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulunan Irak Başbakanı İbadi, Sünni güçlerin operasyona katılımı konusunda ise tutarsız bir politika izliyor.

Irak ordusunun İran destekli Şii Haşdi Şabi milislerinin desteği ile başlatmayı planladığı Musul operasyonu bölgede yeni bir tartışmaya neden oldu. Özellikle Şii güçlerin operasyonda yer alma ihtimali, 'Musul'un geleceği' ile ilgili soru işaretleri taşıyor. Bölgede yaşanan mezhep gerilimleri de göz önüne alındığında Musul'un Sünni bir kent olması ve İran destekli Şii milislerin operasyonda yer alma talebi tartışmaları daha da alevlendiriyor. Irak işgali sonrası fiili bir parçalanmanın yaşandığı Irak'ta Sünni kenti olan Musul'un geleceği önem kazanıyor. Operasyonda yer alan güçlerin ağırlıklı olarak Şiilerden oluşacağı tahmin edilirken, Sünni güçlerin yer alıp yer almayacağı ise büyük bir tartışma konusu. Operasyona ABD'nin liderliğinde oluşturulan ve 63 ülkenin yer aldığı koalisyon güçlerinin de –ki bu güçlerden en fazla ön plana çıkan ABD- destek vermesi bekleniyor.

İbadi hükümeti Sünnilerin operasyonda yer almasına karşı net bir pozisyon üretemezken, son dönemde Türkiye'nin Başika'daki askerleri üzerinden bir tartışma ortamı oluşturmaya çalışıyor. İbadi'nin bu tutumu ve Musul operasyonunda Sünnileri dışlamaya dönük çabası Türkiye'nin sert tepkisini çekiyor.

İki büyük düşman en büyük müttefik

İbadi hükümeti üzerinde büyük bir etkisi bulunan İran'ın ve Irak işgali ile bölgeyi kaosa sürükleyen ABD'nin politikaları da bu kırılmaları daha da derinleştiriyor. Türkiye'nin mezhep gerilimi ile ilgili uyarıları ise hem Irak hükümeti hem de ilgili diğer aktörler tarafından arka plana atılıyor. Tam da bu noktada parçalanmış ve bir yapboz vazifesi gören Irak'ta Başbakan İbadi'yi iki kolundan tutan iki farklı aktör ön plana çıkıyor. Şimdiye kadar ABD'ye 'Büyük Şeytan' diyerek Müslümanları Şeytan taşlamaya davet eden İran ve uzun yıllar boyunca İran'ı düşmanlaştıran ve Irak'ın bölünmesinde en büyük role sahip olan ABD.

İbadi üzerinden Türkiye'ye operasyon

Irak'taki İran etkisini görmezden gelen ABD yönetimi, tersine Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasına karşı çıkıyor. 'Başika' kampının sorunsallaştırılmasında rol alan ve 'Türkiye Irak'ta koalisyonun bir parçası değil' açıklamasında bulunan ABD yönetimi, Türkiye'yi dışlamaya çalışıyor. Irak hükümetinin onayı ile Başika'da eğitim kampı açan Türkiye'yi suçlayıcı bir söylemle 'Türkiye Irak'tan rıza almalı' açıklamasında bulunan ABD yönetimi, İbadi üzerinden de Türkiye'yi Musul denkleminden çıkarmak istiyor.

İbadi ise son dönemde hem İran hem de ABD'nin de etkisi ile Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunuyor. Irak işgali sonrası istikrarsızlaşan Irak'ta barış ve güvenliği sağlayamayan ve ülkesini ABD ve diğer güçlerin mücadele alanına dönüşmesine sessiz kalan İbadi, Başika kampı üzerinden Türkiye'yi suçluyor. 2014'te Musul'un kurtarılması için Türkiye'den yardım isteyen ve Türkiye'nin verdiği destekten memnuniyet duyduklarını açıklayan İbadi, son dönemde ise sağ ve sol kolundan tutanların izinden yürümeyi tercih ediyor.

Yeni Şafak

Irak Haberleri

Irak, işgalci İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ihlalini kınadı
Irak, Şam Büyükelçiliğini tahliye etti
Iraklı Şii lider Sadr: Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi gerekir
Irak Suriye sınırını kapattı
IKBY milletvekili seçim sonuçları resmi olarak onaylandı