Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümeti kabinesine Sünni ve Kürtler itiraz ederken, İbadi'nin üyesi olduğu Kanun Devleti Koalisyonu desteğini belirtiyor.
İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümeti kabinesini 31 Mart'a meclise sundu. İbadi'nin sayısını 22'den 16'ya düşürdüğü yeni kabinede Ticaret ve Sanayi Bakanlığına henüz aday gösterilmezken, Savunma ve İçişleri bakanlarının ise ülkenin içinde bulunduğu güvenlik şartlarından dolayı değiştirilmediğini açıklandı. Adayların öz geçmişi incelendikten sonra meclisin 10 gün içinde yeni kabine için güven oylaması yapması bekleniyor.
SÜNNİLERE SORULMAMASINA KARŞIYIZ
Sünnilerin İbadi'nin yeni kabinesiyle ilgili tutumunu değerlendiren Sünni Milletvekili İntisar Cuburi, "İbadi'nin yeni kabinesi için seçtikleri adaylar acaba ne kadar teknokratlar?" diyerek, "İbadi'nin yeni kabinesinde Sünni halkının temsilcilerine sormadan Sünnileri temsilen aday gösterilmesine karşıyız. hükümetin kurulması sürecinde siyasal gruplar arasındaki anlaşma ve uzlaşı temellerine saygı göstermeli. Teknokratlar hükümetinde Sünnilerin de temsil edilmesi lazım ve bundan vazgeçmemizin de imkanı yok." diye konuştu.
Cuburi, "Meclisiteki tüm siyasi gruplar, İbadi'nin hükümeti için aday seçme mekanizmasına karşıdır. Amerika ve bazı dış güçlerin müdahalesi ve baskısıyla İbadi'nin sunduğu yeni kabinede bazı değişikliklerin olması bekleniyor ve bu değişiklik elbette de olacak." ifadelerini kullandı.
BÖLGELERİMİZ GERİ ALINMALI
Irak'taki önceliklerinin hükümet revizyonundan ziyade Sünni bölgelerin IŞİD'ten geri alınması ve sığınmacıların evine geri dönebilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Cuburi, "Halkımızın (Sünniler) bir kısmı IŞİD'in esaretinde diğer kısmı da sığınmacı durumunda yaşıyor. Hükümet maalesef bu konulara eğilmiyor." dedi.
KÜRTLER KABİNEYE KARŞI
Irak Meclisindeki Kürtdistan İttifakı Milletvekili Arafat Karam, "Kabine değişikliğinden yanayız ancak İbadi'nin sunduğu kabinedeki isimler bizim için büyük bir sürpriz oldu. Bu adayların öz geçmişleriyle ilgili hiçbir bilgi sahibi değiliz." dedi.
"İbadi'nin Kürtleri Irak'ın ikinci etnik unsuru olarak kabul etmesi ve öyle davranması gerekiyor." diyen Karam, şunları kaydetti:
"Seçimdeki kazanımlarımız gereği yüzde 20'lik temsil hakkımızı korumak istiyoruz ve İbadi'nin adayları bize sorması gerekiyor. İbadi, bize başvurmadan seçtiği adaylarında ısrar ederse kabinesine karşı ret oyunu kullanır ve meclisteki faaliyetlerimizi dondururuz. Bu şekilde bir kabine bize Saddam dönemini hatırlatıyor. O da o zamanlar sözde bizi (Kürtler) temsilen bakanları atardı. Bu demokratik değil, dışlama politikası ve merkeziyetçi bir anlayıştır."
İBADİ BİZE SORMADI
Başbakan İbadi'nin de üyesi olduğu ve eski Başbakan Nuri Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Hüda Seccad, "İbadi çok cesur bir adım atarak teknoratlardan oluşan adayları seçip meclise sundu. Bu kabinenin başarısızlığından İbadi sorumlu olur. Diğer partilerin de bu anlayışla hareket etmesini diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
SADR ADAYLARI KABİNE'DE
"İbadi'nin seçtiği adaylar arasında 3'ü Mukteda es-Sadr'ın adayı" diyen Seccad, "İbadi, isimleri seçerken biz dahil hiçbir siyasi grupla istişarede bulunmadı. Söz konusu adaylar hiçbir partiye bağlı olmayan bağımsız kişilerdir." diye konuştu.
Şii Ulusal Koalisyonu'ndaki Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'ye bağlı İslah Akımı Milletvekili Zahir İbadi de "Yeni kabinedeki bakan adaylarıyla ilgili halen öz geçmişiyle ilgili gerekli bilgileri almış değiliz. Ancak bazılarının da halen iktidarda olan partiye (Dava Partisi) yakın olduğunu düşünüyoruz. Adayların bir kısmı İbadi'nin sözünü ettiği teknokrat vasfından uzak." değerlendirmesi yaptı.
Eski Başbakan İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonu Milletvekili Cemile Ubeydi ise "İbadi, bu kabineyi sunarken doğru vizyon ve yol haritasına sahip değildi. Meclis ve koalisyon olarak kabinedeki adayların gerçek bilgilerine ulaşmış değiliz. Bu kişilere ait bir takım bilgileri medyadan öğrendik." şeklinde konuştu.
Ubeydi, "Ulusal ve sivil, bakanların hizipçilikten uzak ve işinde uzman bir hükümetin kurulmasından yanayız." dedi. (Dünya Bülteni)