Hz. Peygamber’in Enfeksiyondan Korunmak için Tavsiyeleri

Resulullah hayatı boyunca Müslümanlara hastalığın etkilediği yerlere gitmemelerini mümkünse bulundukları yerlerde kalmalarını veya kırsal bölgelere gitmelerini önermiştir.

Aisha Stacey’in makalesini Durmuş Kancı tercüme etti:

Resulullah’ın biz Müslümanlara verdiği bazı tavsiyeleri bilimsel bilgi ve hikmet çerçevesinden incelemeye, anlamaya gayret edeceğiz. Bunları incelerken Resululah’ın tavsiyelerinin her çağ ve zemine hitap ettiğini bir kez daha göreceğiz. Peygamberimizin birçok olay ve duruma karşı verdiği tavsiye ve çözümlerin isabetinde başarılı bir insandı. Onu ve tavsiyelerini takip etmek benim ve sizlerin yapacağı en akıllı şey olacaktır.

Karantina ve İzolasyon/Tecrit

Resulullah hayatı boyunca Müslümanlara hastalığın etkilediği yerlere gitmemelerini mümkünse bulundukları yerlerde kalmalarını veya kırsal bölgelere gitmelerini önermiştir. Bu konuda da şöyle demiştir:

"Bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa o bölgeden de ayrılmayınız.”1

Resulullah ayrıca hasta insanlara,‘‘sağlıklı insanları ziyaret etmemeleri’’ gerektiğini tavsiye etmiştir.2

Bugün dünya genelinde 21. Yüzyıl’ın en büyük sağlık otoriteleri artık her gün Hz. Muhammed’in hikmet dolu tavsiyelerini dikkate alıyor. Günümüzün sağlık yetkilileri bulaşıcı hastalıkların yayılmasını durdurmada en etkili iki stratejinin olduğuna inanmaktadır: ‘’Karantina ve tecrit.’’ Tecrit, hastalığı olduğu bilinen kişiler için geçerliyken karantina, hastalığa maruz kalmış ancak hasta olup olmama ihtimali olanlar için geçerlidir.

Hz. Peygamber tavsiyesinde “eğer hastaysan” diye söylemedi. İnsanlar herhangi bir hastalık belirtisi göstermese bile bir hastalığı yayabilirler. Bu nedenle karantina ve genel sağlığı kontrol için alınan önlemler hayatidir. Bu önlemler hastalığı olanlarla hastalığa meyilli olanlar arasındaki teması azaltırlar. Bu tür önlemler hastalığın ve enfeksiyonların yayılmasını önler ve insanlar için varolan bu tehlikenin etkilerini durdurur.3

Sivrisinek Kaynaklı Hastalıklar

Örneğin Zika virüsü enfekte sivrisinekler tarafından yayılır. Zika virüsü bazı durumlarda nispeten hafif olsa da, hamile bir kadın da görülürse ciddi doğum sorunlarına neden olur.

Araştırmalar dişi sivrisineklerin açık bulunan su kaplarındaki sulara yumurta bırakmayı tercih ettiklerini göstermektedir. Sivrisinek yumurtaları tutkal gibi su kaplarının kenarlarına yapışır ve fırçalanana kadar orada kalır.

Yumurtalar kuruduğunda 8 aya kadar hayatta kalabilirler. Kurak bölgelerde yağmur yağdığında suların birikmesi içinde kullanılan bu kaplara yağmur yağdığında sular yumurtalar ile karışırsa yaklaşık bir hafta içinde sivrisinekler yumurtadan çıkar ve yetişkin olurlar. Eğer bu suların kullanım için depolanması gerekiyorsa, sivrisineklerin içeri girmesini veya yumurtalarını bırakmasını önleyen sıkıca kaplanmış kaplar kullanılmalıdır.4

Hz. Peygamber, Müslümanlara yemek kaplarının ve su tulumlarının üzerlerini örtmelerini tavsiye etmiştir. Ayrıca hadislerin birinde Hz.Peygamber bir gece bir salgının ortaya çıkacağından da bahseder.5

Bizler 2020 yılının ikinci çeyreğine doğru ilerlerken dünya genelinde 150'den fazla ülke salgın hastalıklarla mücadele ediyor veya 1918 İspanyol Gribi’nden bu yana karşılaşılan en büyük salgın/Korona, insanlıkla savaşmaya hazırlanıyor. İspanyol Gribi’nin sonucunda tahminen 500 milyon kişi enfekte oldu ve 20 ila 50 milyon kişi öldü.

Covid 19 olarak bilinen yeni virüse karşı tüm devletler Resulullah’ın tavsiyelerinin yer aldığı karantina, izolasyon ve titiz hijyeni ülkelerinde uygulamaya çalışıyorlar.

Bu endişe verici süreçte sağlık yetkilileri bizlerden özellikle; yaşlı, diyabet, kalp hastalığı ve astım gibi sağlık sorunlarımızın yanında bağışıklık sistemimizde de problemler varsa  sağlığımız için bizlerin insanlarla fiziksel yakınlığımızı korumamız gerektiğini bizlerden beklemektedir. Ayrıca, bilinen Covid 19 vakalarıyla temas halinde olanlar ilgili makamlar tarafından belirlenen süre boyunca evde kalmaları da çok önemlidir.

Birçok ülke sıkı bir ev izolasyonu uygularken camiler, okullar ve işletmeler de dahil olmak üzere halka açık yerler de kapatıldı. Bazı ülkeler ülkeye giriş-çıkışları bile kapatmak zorunda kaldı. Bütün bunlar Resulullah’ın veba sünneti ile çok yakından ilintilidir.

Kirlenmiş Su

ECDC (Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi)’ne göre su organik olmayan maddeler -insan, hayvan atıkları, otlar veya yapraklar- ile kirlendiğinde sivrisinek larvalarının hayatta kalma şansı da artmaktadır.

Hz. Peygamber: “Hiç biriniz, akmayan durgun suya bevl ettikten sonra ondan (su alıp) yıkanmasın!” diye buyurmuştur.6

Ek bir bilgi olarak temiz su ve sanitasyon hakkı Birleşmiş Milletler tarafından 2010 yılında bir insan hakkı olarak kabul edildi.

1400 yıldan daha fazla bir süre önce Hz. Peygamber; su, hijyen ve sağlık arasında bir bağlantının olduğu konusunda bizleri uyardı. ‘’Temizliğin imanın yarısı’’ olduğunu da öğretti.8

Dipnotlar:

1. Saheeh Muslim & Saheeh Bukhari

2. Saheeh Muslim

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559034/

4. https://blogs.cdc.gov/publichealthmatters/2016/03/zikaandwater/

5. Saheeh Muslim

6. Ibn Majah & Abu Dawood

7. Saheeh Muslim & Abu Dawood

8.Saheeh Muslim

İslam Düşüncesi Haberleri

Felah; fıtrat ve vahiyle yeniden buluşmamızda!...
Diyanetten hatırlatma: Tüm kumarlar haramdır!
Kemalistlerin cehaleti uçsuz bucaksız saçmalama özgürlüğü sunuyor!
İ’tizâl ile itidal arasında Allah nerededir?
Mutlak kötüye karşı el-Kassam’ın özgürleştirici ribatı ve cihadı