Sadullah Ergin, Hrant Dink davasıyla ilgili mahkeme kararına ilişkin davanın henüz bitmediği sürecin devam ettiğini belirterek Yargıtay’a işaret etti.
Adalet Bakanı Ergin, 3. Yargı paketinin ayrıntılarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hrant Dink cinayeti sanıklarına verdiği cezalarla ilgili yorumunu sorması üzerine Ergin, şunları söyledi:
"Yargılamalar, soruşturma, kovuşturma ve temyiz aşamasından olmak üzere üç aşamadan oluşur. Şu anda ilk iki aşama geçti. Üçüncü aşama önümüzde. Daha bu dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Sürecin bitimine müteakip bu değerlendirmeyi yaparız.”
ARINÇ: “Karar Vicdanları Tatmin Etmdi!”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkeme kararını değerlendirirken, “Bu kararın, vicdanları tatmin etmediği görülüyor. Ben de işin o tarafındayım. Ama bunun yolu sokaklara çıkıp bağırmak çağırmak, hükümeti suçlamak, devleti ağır kelimelerle itham etmek değil; yargıdan bu işin sonucunu beklemekle mümkün olabilir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TV8 kanalında katıldığı canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi. Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada 5 yıl sonra çıkan karara ilişkin görüşlerini dile getiren Arınç, Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından TBMM Başkanı olarak Dink'in Bakırköy'deki evlerine taziye ziyaretinde bulunduğunu anımsattı.
Hükümet olarak failleri 30 saat içinde adalete teslim ettik
Dink'in evine yaptığı ziyaret için “Evlerinde bir Anadolu evi, bir Türk evinden farklı hiçbir şey görmedim. Annesi, eşi, oğlu, gelini, akrabaları vardı. Mütevazi bir Anadolu insanının evinde ne varsa ne olması gerekiyorsa onu gördüm; o kokuyu hissettim” diyen Bülent Arınç, Dink cinayetine karışanların kısa sürede yakalandığını belirterek şöyle konuştu:
“Hükümetimize düşen tek bir şey vardı; bu işin faillerini ortaya çıkarmak. Sanıyorum 30 saat içinde adalete teslim ettik. Hükümet olarak bizim işimiz bitti. Eleştiri yapanlar lütfen vicdanlı olsunlar.
Bizim dönemimizde faili meçhul olarak şu ana kadar, hükümetimiz kurulduktan kısa bir süre sonra, hatta seçimlerden kısa bir süre sonra Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesidir. Buna hala yanarız. Bunun failleri ortaya çıkarılamamıştır. Ya çok komplike bir olay olduğu için veyahut da henüz iz tespiti yapılamadığı için. Bizim dönemimizde siyasi suikast anlamında, cinayet anlamında örgütlü suç anlamında ne işlenmişse son 10 yılda en geç 36 saat içinde ortaya çıkarılmıştır. Ondan sonrası yargıya ait. Hükümetin yapması gereken ne varsa birileri bize söylesin. Hükümet olarak elimizdeki kolluk güçleriyle suçla ilgili bütün delilleri toplar, şüphelileri bulur, yargının önüne getiririz.”
Mahkeme kararları eleştirilebilir
Mahkemenin 5 yıl süren duruşmalar sonunda dün açıkladığı kararı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Şimdi bu karar vicdanları tatmin etmemiş; o görülüyor. Mahkeme kararları da herkes tarafından rahatlıkla eleştirilebilir. Ancak bu eleştirilerin iki yönü var. Bir, davada taraf olanların beğenmedikleri kararı temyiz etmesi. Burada müdahil taraf diyecek ki 'bunu Yargıtay bozsun'. Bunun dışında kalan insanlar da 'bu ceza azdır; haksızlıktır' deme hakları var şüphesiz. Ama mahkeme kararını değiştirebilecek olan sadece Yargıtaydır” diye konuştu.