Hukuk adına sevindirici bir gelişme!

FETÖ soruşturmalarında binlerce personeli ilgilendiren emsal karar verildi

HAKSÖZ HABER

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yaşanan atmosfer toplumsal huzur ve adalet açısından problemli bir durum ortaya çıkartmıştı. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası gerçekleştirilen hukuksuzluklar, yetersiz delile rağmen çıkan mahkûmiyet ve tutuklama kararları, uzun ve gerekçesiz tutukluluk süreçleri, beraat kararına rağmen memuriyete dönemeyenler,  parçalanmış ailelerin durumu bugün dahi çözüm bekleyen birçok problem var etti.

Darbe girişimi sonrasında darbecilikle doğrudan alakası olmayan birçok insan çeşitli vesilelerle mahkûm edildi. Bunların başında ise kurumların inisiyatifi ile yapılan ve teyide muhtaç olarak tutulan raporlar ve kayıtlarla yaşanan ihraçlar geliyordu. Oldukça sübjektif veriler esas alınarak oluşturulan bu raporlarla mesleklerini elinden kaybeden insanlar bir yandan da mimleniyor ve böylece hiçbir kurumda iş bulamıyordu.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), FETÖ şüphesiyle görevden uzaklaştırıldıktan sonra görevine iade edilen binlerce kamu görevlisini ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar verdi. Ombudsman, bu durumdaki bir kamu görevlisinin soruşturma ile ilgili kayıtlarının özlük dosyası dışında muhafaza edilemeyeceğine ve SGK, İnsan Kaynakları gibi sistemlerden silinmesi gerektiğine hükmetti. 

Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksekokulu Müdürlüğü'nde öğretim görevlisiyken, FETÖ şüphesiyle görevinden uzaklaştırılan ancak, hakkında yürütülen soruşturma sonrasında görevine iade edilen bir kamu görevlisi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin hakkında tuttuğu kayıtlarla ilgili TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurdu.

Öğretim görevlisi, başvurusunda 26 Ağustos 2016'da görevden uzaklaştırıldığını, yürütülen adli ve idari soruşturma sonucunda örgüt ile herhangi bir bağı olmadığının belirlenmesi üzerine 5 Aralık 2016'da görevine iade edildiğini belirterek, “Elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların silinmesi” talebinde bulundu.

Dosyayı inceleyen Ombudsman, geçtiğimiz günlerde kararını verdi. Ombudsman kararında Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan’ın, Kamu Başdenetçisi'ne başvuranın özlük dosyası haricinde tutulan Kurumsal Kaynak Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Takip Programı, Personel Bilgi Sistemi ve benzeri elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların silinmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacağını değerlendirdiği belirtildi.

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu