HTŞ'den gençlere saflara katılın çağrısı

Heyet Tahrir el-Şam, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde askeri gücünü pekiştirme çabalarını sürdürüyor. Grubun tugaylarından herhangi birine katılmak isteyen genç erkekleri kabul eden askeri bir işe alma departmanı kuruldu.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Khaled al-Khateb / Al Monitor

10 Mayıs'ta Heyet Tahrir el-Şam Şura Konseyi üyesi Mazhar al-Wais, bir grup Heyet Tahrir el-Şam üyesine yaptığı konuşmada, “İnisiyatif alın ve kahramanca adımlar atın. Bizimle belirttiğimiz hesaplar aracılığıyla iletişime geçin. " ifadelerini kullandı.

Heyet Tahrir el-Şam’ın Askeriye Alım Dairesi’nin bir parçası olan sekiz birim: Atme, Harem, Kuzey bölgesi, Eriha, Orta bölge, Sarmada, Cisr El Şuğr ve başkent İdlib kentlerinde bulunuyor.

İdlib'de Askeri İşe Alım Dairesi'nin kurulmasına ilişkin yorum yapan Wais, Telegram aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Kurtarılan bölgelerde bağlı kuruluşları ve gönüllü bölümleri ile Askeri İstihdam Dairesi projesini başlatmak, askeri çabaları ilerletmek ve organize etmek önemli bir adımdır. Bu savaşma arzusunun sürdüğüne dair de açık bir mesajdır. Ordular ve taburlar inşa etmek dışında adalet ve projeler ile salt korunma gerçekleşmez. Ey genç Sünni Müslümanlar, zalimi kovmak Mukaddesleri korumak ve şer'i görevinizi yerine getirmek için kahramanların saflarına katılmakta acele edin. "

Yeni askerlere kapıyı açmak ve bu amaçla özel bir departman kurulması ile ardından gelen açıklamalar kimi soruları akla getiriyor.

İdlib'de Heyet Tahrir el-Şam saflarına katılan genç Suriyelilerin arkasındaki motivasyonlarla ilgili meraklar celb oluyor. Grubun askere alma operasyonlarının Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) fraksiyonlarından daha büyük olup olmadığı ve Askeri İstihdam Dairesinin kurulmasının amacı hakkında da sorular soruluyor.

İstanbul'daki Jusoor Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan Abbas Şerif, Al-Monitor'a yaptığı açıklamada, “Heyet Tahrir el-Şam ismini terör listesinden çıkarmaya çalışıyor. Batı'daki imajını iyileştirmeye ve kendisini uluslararası hukuka uyan bir örgüt olarak sunmaya çalışıyor."

Şerif, "İşe alım için özel bir departmanın kurulması ve İdlib genelinde şubelerin açılması daha geniş bir sosyal kesime ulaşarak daha fazla personel çekmesine olanak tanıyacak. HTŞ örgütlü bir yapı olduğunu ve şimdi daha modern ve organize olmuş yapısı iile gerçek bir orduya sahip olduğunu kanıtlamak istiyor."

Şerif ayrıca, Heyet Tahrir el-Şam'ın İdlib'de kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan genç Suriyelileri zorunlu askere alma olasılığına ilişkin olarak: “Grubun özellikle kurtarılmış bölgelerdeki yüksek nüfus yoğunluğu nedeniyle zorunlu askere alma ihtiyacı duymadığı” yorumunda bulunuyor.  

İdlib'de genç Suriyeliler arasında iş imkânlarının olmaması ve yaygın işsizlik, genç erkekleri silahlı operasyonlara veya bir fraksiyona katılmaya iten en önemli faktörlerden biri. Heyet Tahrir el-Şam, çeşitli nedenlerden ötürü asker adayları için tercih edilen ilk yer olarak öne çıkıyor.  

ÖSO’nun Ulusal Ordusu’ndan bir askeri yetkili Al-Monitor’e isminin açıklanmaması koşuluyla, “Heyet Tahrir el-Şam askerlerine bir ÖSO askerinin aylık maaşının iki katı ödeme yapıldığını” söyledi. Yetkili, “Genç erkekler daha yüksek maaş almak için Tahrir el-Şam Heyeti’ne katılmak istiyor. Heyet Tahrir el-Şam’ın politikasının daha fazla savaşçı çekmek ve işe almak üzerine kurulu olduğunu, öte yandan ÖSO fraksiyonlarının sınırlı kaynakları nedeniyle çok sayıda asker toplamak istemediğini” de sözlerine eklendiğinde Heyet Tahrir el-Şam’ın yapısı daha iyi anlaşılıyor.

Askeri yetkili, ÖSO savaşçılarının aylık maaşlarının 50 doları geçmediğini, Heyet Tahrir el-Şam savaşçılarının ise yaklaşık 100 dolar, evli bir savaşçısının ise yaklaşık 125 dolar maaş aldığını söyledi. Yetkili buna ilaveten, Hayat Tahrir el-Şam askerlerinin "ailenin ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayan aylık erzak yardımı” aldığını belirtti.

Çeviri Haberleri

Clarissa Ward'ın 'kurgulanmış' Suriye haberi CNN'in önyargısını bir kez daha ortaya çıkardı
Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!