HTŞ, İdlib'de ekmeği sübvanse edecek

Dolar kuruna bağlı hareket eden Türk lirasının değer kaybetmesi İdlib’i de etkiliyor. Heyet Tahrir el-Şam’ın lideri Ebu Muhammed Cevlani, İdlib'de hızla artan ekmek maliyetlerini sübvanse etme kararı aldıklarını açıkladı.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Cevlani, Türk lirasının değer kaybetmesinin ardından HTŞ kontrolündeki İdlib'de ciddi bir ekmek krizi ve genel bir ekonomik kriz yaşandığını aktardı.

HTŞ yöneticisi Cevlani, İdlib’de artan ekmek maliyetlerini karşılamak için 3 milyon dolar kaynak ayrılacağı sözünü verdi. Ekmek gibi temel bir besin maddesi de artan dolar kurunun etkisiyle beraber sübvanse edilmek zorunda kaldı.

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetindeki insanlar, fiyatların hızlı artışıyla karşı karşıya kaldı. İnsanların artık ekmek almaya paraları yetmediği aktarılırken, İdlib şehir yönetimi fırınlardaki mamul ürünler için ekstra kaynak ayırmak zorunda kaldı.

Bölgedeki işlemlerin 2020 yılından bu yana Suriye lirası yerine Türk lirası ile yapıldığı biliniyor. Türk lirasının ABD doları karşısında değer kaybetmesinin ardından fiyatlar da artışa geçti.

23 Kasım'da Cevlani, HTŞ liderleri ve HTŞ'ye bağlı Kurtuluş Hükümetinden bakanların katıldığı HTŞ Şura Konseyi ile yaptığı toplantıda ekmek sübvansiyonu yapılacağını açıkladı.

Ekmek âdetini belirli bir fiyat ve boyutta tutmak için yakıt ve buğdayı sübvanse etmenin yollarını ve gelecekteki krizlerin üstesinden gelebilmek için farklı stratejiler masaya yatırıldı.

Cevlani, Kurtuluş Hükümeti'nin işlettiği yaklaşık 40 fırın kapsamında, 600 gramlık bir paket ekmeğin yaklaşık 20 sente denk gelen 2,5 TL'den fiyatlandırılması koşuluyla 3 milyon dolarlık destek fonu ayrılacağını belirtti.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada Cevlani, "Şu anda İdlib'de halkın ihtiyaçlarını karşılayan bir gıda güvencemiz yok. Devlete ait fırınlarda üretilen ekmek artık sübvanse edilecek" dedi.

Cevlani bölgedeki ekili alan oranını arttırmayı planladıklarını belirterek, “Bölgelerimiz verimli tarım arazilerine sahip ve mevcut ekmek krizi gibi krizleri aşmak için yıllardır birçok tarım planı üzerinde çalışıyoruz. Yeterince temel gıda maddesini temin edebileceğimiz ekilebilir arazi alanını artırmaya yönelik fikirleri tartışmayı bitirdik.” dedi.

Cevlani, HTŞ'nin eğitim, okul, temizlik, yol ve barınma gibi sorunlar üzerinde de çalıştığını ancak "plan ve projelerimizin meyvelerini toplamak için biraz zamana ihtiyacımız var" dedi.

İşsizliğe de değinen Cevlani, “Bölgede başlattığımız kalkınma projeleriyle taş ocakları, yol çalışmaları ve diğer alanlarda 2 bin 500'e yakın iş imkanı sağladık. … İdlib'deki her yetkili bu sorumlulukları akıllıca karşılamalı ve onlardan kaçmamalı; öylece durmak yanlış olur." ifadelerini kullanarak iş imkanı sunabilenleri sorumluluk almaya davet etti.

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu